Tagadta bűnösségét Jozef Rohác

Vágólapra másolva!
Bűnösségét tagadta, de nem tett vallomást perének keddi tárgyalásán az emberölési kísérettel vádolt Jozef Rohác. A szlovák állampolgárságú férfit egy 1997-es sikertelen robbantásos merénylet miatt állították bíróság elé. A tárgyalásra beidézett tanúk nem ismerték fel.
Vágólapra másolva!

Tagadta bűnösségét, de vallomást nem kívánt tenni Jozef Rohác kedden a Fővárosi Bíróságon (FB) rendkívüli sajtóérdeklődés és biztonsági intézkedések közepette megkezdődött büntetőperében. A szlovák állampolgárságú férfit előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével mint bűnsegédet vádolja a Fővárosi Főügyészség a Seres Zoltán elleni, 13 évvel ezelőtti sikertelen merényletkísérlet miatt. A vádak között szerepel a robbanóanyaggal való visszaélés is.

A perről a szlovák televízió is tudósított. A golyóálló mellényt és arcán maszkot viselő vádlottat a büntetés-végrehajtás tucatnyi géppisztolyos őre vigyázta. A maszkot csak a tárgyalás idejére vették le róla.

Leesett a bomba

A vádirat szerint 1997. június 3-án Rohác és ismeretlen társai 3320 gramm semtex plasztik robbanóanyagból készített távirányítású bombával akarták megölni Serest. Az elkövetők a sajtóban alvilági kapcsolatairól is ismertté vált korábbi ökölvívó XVIII. kerületi háza előtt parkoló Bentley-jének alvázára erősítették a pokolgépet, de az a gépkocsi indulásakor leesett.

Az ügyész szerint, ha felrobbant volna a pokolgép, 400-500 méteres sugarú körben romboló, 200 méteres sugarú körben pedig ölő hatású lett volna. A környéken két iskola is volt.

Seres Zoltánt alig két év múlva, 1999. április 12-én ismeretlenek megölték. Egy motorkerékpárról lőttek rá Tahitótfaluban a vállalkozó autójára. A merényletben életét vesztette a kocsi egyik olasz állampolgárságú utasa is.

Nem ismerték fel a tanúk

A keddi tárgyaláson ismertették Rohác korábbi, a nyomozás során a magyar rendőrségen tett vallomásait, amelyekben ugyan szintén nem nyilatkozott érdemben a terhére rótt cselekményről, azt azonban elmondta, hogy "a szlovák titkosszolgálat és a maffia elől rejtőzött".

A keddi tárgyaláson meghallgatott két tanú beszámolt arról, látták, amikor Seres autója elindult a háza elől, és utána egy kis "csomag" maradt a földön. Azt egy arra haladó férfi felvette, és amikor kérdőre vonták, elszaladt. A két tanú gépkocsin üldözőbe vette az ismeretlent, aki a csomagot egy bokorba dobta, miközben elmenekült. A csomagról az egyik tanú nyomban megállapította, hogy bomba, és kihívta a rendőrséget. Az események idején a tanúk egy gyanús, idegen autót is láttak a helyszín közelében.

A tanúk közül egyik sem ismerte fel a tárgyaláson Rohácot, akinek a védője mindkét tanútól azt kérdezte, hogy ismerték-e Döcher Györgyöt, mire a tanúk azt válaszolták, nem. Döcher Györgyöt és bolgár nemzetiségű testőrét 1999. február 2-án gyilkolta meg egy ismeretlen elkövető egy XV. kerületi presszóban. Döcher akkoriban súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt jogerősen kiszabott ötéves börtönbüntetését töltötte, és ennek ellenére hivatalos engedéllyel tartózkodott saját presszójában.

Csütörtökön folytatják

A büntetőper várhatóan csütörtökön, újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

Jozef Rohácot 2008. október 27-én Prágában igazoltatták a rendőrök, és 2009 februárjában adták ki Magyarországnak emberölési kísérlet miatt. Felmerült a neve több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is. A merénylet célpontja és egyik áldozata Boros Tamás volt, akit a rendőrség koronatanúként tartott számon az olajmaffia-ügyben. Szlovákiában korábban Michal Kovác volt szlovák államfő fiának elrablásával hozták kapcsolatba Rohácot.