Veszélyes játékpónit és békát tilt be az ÁNTSZ

Vágólapra másolva!
Veszélyesen magas a műanyaglágyító tartalma két kínai gyártmányú gyerekjátéknak, melyeket Magyarországon is forgalmaznak. Az ÁNTSZ megtiltja a játékok árusítását.
Vágólapra másolva!

Magyar forgalmazója is van olyan kínai gyártmányú gyerekjátékoknak, amelyek ftaláttartalma a RAPEX (az Európai Unió központi piacfelügyeleti információs rendszere) riasztása alapján jelentős mértékben meghaladja a megengedett határértéket - közölte szerdán az ÁNTSZ.

A ftalátok vegyi anyagok, amelyeket műanyag termékek, így többek között gyerekjátékok lágyítására is alkalmaznak. A megengedettnél magasabb koncentrációban ftalátot tartalmazó termékek izzadságtól, nyáltól kioldódva, majd a bőrből felszívódva súlyos egészségkárosodást okozhatnak. Kimutatták, hogy azoknál a gyermekeknél, akik ftalátokkal érintkeznek, megnő az asztma és az allergia kialakulásának veszélye - figyelmeztet az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ területileg illetékes kistérségi intézete az érintett forgalmazónál ellenőrzést végez, és ha a terméket forgalmazzák, akkor megtiltja a termékek árusítását - áll a közleményben. A hivatal által mellékelt képeken egy lila színű póni és egy béka látható.