14 kormányfő vitatkozik a Duna védelméről Budapesten

Vágólapra másolva!
Új Duna-stratégiát fogadhathnak el a csütörtökön kezdőd budapesti Duna-csúcstalálkozón. A 14 ország és 5 szövetségi tartomány részvételével zajló konferencián a térség közlekedésének, turizmusának és ipari infrastruktúrájának javításáról tárgyalnak majd. A stratégiát épp a 2011-ben esedékes magyar EU-elnökség idején fogadhatják majd el. A csúcstalálkozó fennakadásokat okozhat a főváros forgalmában is.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön kezdődő kétnapos Duna-csúcson a dunai makrorégió 14 országának kormányfői, külügyminiszterei, illetve Európa-ügyi miniszterei tárgyalnak a majdani Duna-stratégiáról. A Dunát a világ tíz legveszélyeztetettebb folyója között tartják számon, ezért a vízkészletek védelme a legfontosabb feladatok közé tartozik.

A Duna-csúcson jelen lesznek a folyómenti uniós tagállamok: Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária. Csehország és Szlovénia is képviselteti magát arra hivatkozva, hogy gazdaságilag szintén a dunai térséghez tartozik.

A meghívottak között szerepel az unión kívüli államok közül Horvátország, Szerbia, Bosznia és Hercegovina, Montenegró, Ukrajna és Moldova is. Képviselteti magát két délnémet és négy osztrák tartomány is. Az Európai Bizottság részéről a regionális politikáért felelős biztos, az osztrák Johannes Hahn vesz részt a csúcson.

Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium területfejlesztési szakállamtitkára, a Duna-stratégia magyarországi szakmai főkoordinátora korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy a Duna térségében nagy a területi egyenlőtlenség. Mint elmondta, a Duna-térség fenntartható gazdasági fejlődéséhez elengedhetetlen a közlekedés, a turizmus és az ipari infrastruktúra javítása.

Az EU kormányfői tavaly júniusban hagyták jóvá a Duna-stratégia létrehozásának tervét. A stratégiát az elképzelés szerint a magyar soros EU-elnökség alatt, 2011 márciusában fogadják el.

Forgalmi akadályok

A csúcs szerdához hasonlóan várhatóan komoly közlekedési fennakadásokat okozhat a fővárosban a delegációk vonulása miatt. A BRFK több forgalomkorlátozást is bevezetett a héten: szerda reggeltől csütörtökön 20 óráig lezárja a Kossuth Lajos tér teljes területét. Kedd estétől péntek estig pedig a pesti alsó rakpartot a Közraktár utca és a Dráva utca között.

Hétfő estétől tilos megállni péntek 24 óráig a Belvárosban, a Dorottya utca mindkét oldalán, az Apáczai Csere János utca mindkét oldalán, a Miatyánk utca mindkét oldalán, az Erzsébet téren a Miatyánk utca és a Bécsi utca között mindkét oldalon, valamint a pesti alsó rakparton a Petőfi tér és az Eötvös tér között mindkét oldalon.

Kedd estétől a Kossuth Lajos téren, az Alkotmány utcában és a Széchenyi felső rakparton a Kossuth tér és a Roosevelt tér között sem lehet megállni. Szerda estétől csütörtökön 24 óráig tilos lesz a parkolás a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóban, az Arany János utca mindkét oldalán, a Széchenyi felső rakpart és az Akadémia utca között, valamint az Akadémia utca mindkét oldalán a Roosevelt tér és az Arany János utca között.