Nyilvánosságra hozzák a sávolyi motorpálya hatástanulmányát

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon arra kérte a gazdasági minsztert, hogy mielőbb hozzák nyilvánosságra a Balatonring sávolyi motorversenypálya megépítésének állami támogatásához készült hatástanulmányt. Az eddig titkosan kezelt tanulmány alapján a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft.-nek tavaly 35 milliárd forint közpénzt ítélt meg a kormány a beruházásra. Közben civil szervezetek levélben kérték az EU-tól, hogy vizsgálja meg, sem sérti-e a támogatás a közösségi szabályokat.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon miniszterelnök péntek délután a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter azonnali intézkedését kérte arra vonatkozóan, hogy a tárcája felügyelete alá tartozó Magyar Fejlesztési Bank Zrt. mielőbb hozza nyilvánosságra a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. projekt dokumentációjával kapcsolatos hatástanulmányt - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő. A kormányszóvivői iroda munkatársai nem tudtak válaszolni arra a kérdésünkre, hogy Bajnai Gordon adott-e konkrét határidőt kérése teljesítésére.

A kormány tavaly október végén döntött arról, hogy 20 milliárd forint állami támogatással és 15 milliárd forint állami hitelgaranciával segíti a sávolyi motorversenypálya megépítését. Az előterjesztést a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és a Pénzügyminisztérium készítette elő, a pénzügyminiszter azonban végül nem támogatta. Az Index csütörtökön egy belső használatra készült pénzügyminisztériumi anyagra hivatkozva azt írta, a minisztérium szakértői túl kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek tartják a Balatonring sávolyi motorversenypálya megépítésének állami támogatását.

A nyilvánosságra került pénzügyminisztériumi anyagban többek között az szerepel, hogy "kockázatos a bevételek alakulása, s ennek következtében a hitel törlesztését nem látják biztosítottnak". A pénzügyminisztérium főosztályvezetői arról is írásban figyelmeztették Oszkó Péter pénzügyminisztert, hogy hazai és európai uniós jogszabályokba ütközik a Balatonring és a Moto GP állami támogatására kidolgozott konstrukció.

Sávoly polgármestere pénteken az MTI-nek azt nyilatkozta, értetlenül áll az utóbbi napokban "a beruházás lejáratásával kapcsolatban megjelent hírek előtt". Bobek József szerint a Sávoly területén épülő Balatonring által olyan fejlesztést kaphat a térség, amely nem csak a községnek, hanem a régiónak és az országnak is jó. A polgármester kifejtette, hogy a befektetők az általuk eddig ígérteknek megfelelően, tudomása szerint saját forrásból végzik az építkezést, megvalósítva a pályához elengedhetetlen fejlesztéseket is (részletek itt).

Levél a biztosnak

A K-Monitor Független Korrupciófigyelő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért Joaquin Almunia versenypolitikai biztosnak írt levélben azt kéri, hogy vizsgálja meg a Bizottság a sávolyi Moto GP pálya megépítéséhez nyújtott állami támogatás összeegyeztethetőségét a közösségi támogatási szabályokkal - közölte pénteken a K-Monitor. A szervezet szerint "könnyen elképzelhető, hogy az Európai Unió alapszerződésébe ütközik a sávolyi Moto GP pálya megépítéshez nyújtott 74,7 millió eurós támogatás".

A levelet küldő szervezetek szerint az ismertetett állami támogatás a belső piaccal összeegyeztethetetlen és kihathat a tagállamok közötti kereskedelmi kapcsolatokra, azaz sértheti az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikkében foglaltakat, ezért indokoltnak tartják, hogy a Versenypolitikai Főigazgatóság vizsgálatot folytasson az ügyben. A civil szervezetek szerint a jogellenességet valószínűsíti, hogy a Pénzügyminisztériumból kiszivárgott információk szerint a kormány döntése nem felel meg az uniós jognak.