Vágólapra másolva!
Bár a nyomozás még folyik a gyanú szerint befolyásával visszaélő Szabó János rektor ellen, a Honvédelmi Minisztérium máris pályázatot írt a nemzetvédelmi egyetem élére. Szabó a nyomozók szerint egy nemzetközi szállítási cégre próbált rátukmálni egy biztonsági céget azzal, hogy cserébe megóvja őket egy állítólagos rendőrségi eljárástól.
Vágólapra másolva!

Pályázatot írt ki a Honvédelmi Minisztérium a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektori posztjának betöltésére. Az egyetem korábbi rektorát, Szabó Jánost február 17-én vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda. A gyanú szerint befolyással üzérkedést követett el, amikor megpróbálta rávenni a DHL nemzetközi szállítási cég németországi vezetőjét, hogy az általa ajánlott biztonsági céget alkalmazza.

Bár a nyomozás még tart, Szabót - akit előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - felmentették rektori posztjáról. A megüresedett rektori posztra kiírt pályázat csütörtökön jelent meg a Honvédelmi Közlönyben, majd a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató Igazgatóság honlapján is. A feltételek közt szerepel egyetemi vagy katonai akadémiai végzettség, egy középfokú nyelvvizsga, legalább ötéves vezetői tapasztalat és B típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés. A vezetői megbizatás a kiírás szerint 3 évre szól.

A rektor a gyanú szerint tavaly októberben azzal ijesztette meg a DHL németországi vezetőjét, hogy a cég magyarországi alkalmazottjai fegyvert és kábítószert szállítanak a nemzetközi futárszolgálat járműveivel, és a rendőrség már nyomoz az ügyben. Szabó a rendőrség szerint azt állította, magyarországi kapcsolatain keresztül el tudja intézni, hogy a DHL kimaradjon a botrányból, ha cserébe a cég szerződést köt az általa megnevezett biztonsági céggel és lecseréli néhány vezetőjét.

A Nemzeti Nyomozó Iroda múlt héten kedden több magánlakásban és a Nemzetvédelmi Egyetemen, Szabó irodájában is házkutatást tartott. Szabót ekkor vették őrizetbe, de ellenállást tanúsított, ezért "könnyű hámsérülést" szenvedett a homlokán az NNI szóvivője szerint. Panasszal nem élt az őrizetbe vétel ellen, nem tett vallomást, de ügyvédje, Zamecsnik Péter szerint tagadja a befolyással üzérkedést. Minderről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.