Két orvos is hibázott a jászberényi fiú halálánál

Vágólapra másolva!
Egy jászberényi háziorvost részesített figyelmeztetésben az ÁNTSZ, mert nem volt a rendelőjében, amikor ki akarták hívni ahhoz a tornaórán rosszul lett helyi gyerekhez, aki később Budapesten meghalt. Egy másik doktor ellen pedig etikai eljárást indulhat, mert maga helyett mást akart kiküldeni. A születési rendellenesség miatt hirtelen meghalt fiú ügyében az Országos Mentőszolgálat is vizsgálódik még.
Vágólapra másolva!

Több hiányosságra és szabálytalanságra is fényt derített az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) jászberényi városi intézetének vizsgálata a közelmúltban egy iskolai testnevelésórán rosszul lett, majd a kórházban elhunyt diák ügyében - közölte hétfőn Jászberény polgármestere.

Az eset miatt még január végén vizsgálatot kezdeményező Gedei József elmondta: tudomása szerint a mentők és a kórház orvosai a lehető leggyorsabban és legszakszerűbben végezték feladatukat. Ám a tragédiát követően olyan információk jutottak el hozzá, miszerint a gyerek rosszulléte után a mentők kiérkezéséig a tanárok hívására csak az ötödik háziorvos ment ki a helyszínre.

Az ügyben a helyi önkormányzat egészségügyi és sport bizottságának kérésére több hatósági eljárás is indult, amelyek - a sajtóban néhány napja felmerült hírekkel ellentétben - még nem hoztak végleges eredményt - mondta a vezető. Eddig csupán annyi bizonyos, hogy egy magánszemély feljelentése miatt a rendőrség is nyomozást folytat az ügyben.

Figyelmeztetés a háziorvosnak

Befejeződött azonban az ÁNTSZ városi intézetének ellenőrzése, melynek összefoglalója több szabálytalanságra és hiányosságra is felhívja az érintettek figyelmét - közölte Gedei. A dokumentumban többek között az szerepel: a városi tiszti főorvos figyelmeztetésben részesíti az esethez hívott háziorvosok egyikét, aki a riasztáskor - munkaideje alatt - nem tartózkodott a rendelőjében.

Egy másik háziorvossal szemben pedig etikai eljárást kezdeményez, miután egy másik orvost próbált a helyszínre küldeni maga helyett - tette hozzá a polgármester. Gedei szerint a tiszti főorvos figyelmeztette a helyi Kórházi Vagyonkezelő Kft. ügyvezetőjét is, aki a szakvélemény szerint felelőssé tehető azért, hogy volt olyan orvos is, aki azért nem volt elérhető, mert pontatlanul szerepelt a telefonszáma a segélykérés során használt adatbázisban.

"Az elhunyt diák rosszullétét követő elsődleges helyszíni ellátás részleteiről azonban mindezek tudatában is csak akkor alkothatunk pontos képet, ha az Országos Mentőszolgálat által indított eljárás is befejeződik" - jelentette ki Gedei József.

Veleszületett betegségbe halt bele a fiú

A 12 éves fiú januárban lett rosszul egy testnevelésórán a jászberényi Belvárosi Általános Iskolában, ahol a hetedikes gyerekek az úgynevezett ötperces futást gyakorolták. A tornateremben történt eset közelében volt több szaktanár is, akik azonnal megpróbáltak segítséget nyújtani. A mentők hat perc alatt értek a helyszínre. A fiú újraélesztésébe bekapcsolódott két, ugyancsak a helyszínre irányított esetkocsi, valamint a speciális gyermek-mentőorvosi kocsi személyzete is. Vérkeringését mintegy 15 perc alatt sikerült újraindítani.

A diákot ezt követően az iskola udvaráról mentőhelikopteren szállították a budapesti Heim Pál Kórházba, ahol egy hét múlva elhunyt. Az orvosi vizsgálatok eddigi eredményei alapján feltételezhető, hogy a gyermeknek egy veleszületett rendellenesség miatt olyan verőértágulata - aneurismája - volt, melynek következtében agyvérzést kapott, és ez okozta a halálát.