Fél 11-kor száll le a Farkas Pétert hazaszállító gép

2010.03.01. 18:39

Münchenen keresztül szállítják haza az Andorrában elfogott Farkas Pétert, akinek a gépe hétfőn 22:35-kor száll le Ferihegyen. Az olimpiai bajnok birkózót kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt 2009-ben hat év fegyházbüntetésre ítélték.

Hétfőn 22:35-kor Münchenből érkezik meg az a gép, amellyel hazaszállítják a korábban külföldön bujkáló Farkas Péter olimpiai bajnok birkózót - közölte az [origo]-val az ORFK sajtóosztálya.

Az olimpiai bajnokot kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt - távollétében - 2009. december 12-én jogerősen hét év fegyházbüntetésre ítélték. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) több hónapos felderítőmunka eredményeként 2004. október 14-én házkutatást tartott egy XVIII. kerületi családi házban, ahol több ezer tő, a marihuána alapanyagául szolgáló növényt találtak. A három gyanúsítottat - Farkas Károlyt, Farkas Pétert és egy harmadik férfit - a helyszínen őrizetbe vették.

A büntetőperben először felmentő ítélet született, azt később a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte és új eljárást rendelt el. A sportolóra 2008 novemberében első fokon öt év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, testvérét hét évvel sújtotta kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A többórás ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem tért  vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután már Farkas Péter sem ment vissza a terembe.

Farkas Károlyt egy nappal később Vecsésen elfogták, az olimpikon azonban több mint egy évig külföldön bujkált. A másodfokú bíróság december 12-én Farkas Péter első fokon kiszabott büntetését két évvel, ötről hétre súlyosította, míg testvére, Károly hétéves és a harmadik vádlott hatéves büntetését helybenhagyta. Farkas Pétert 2009. december 26-án Andorrában, egy hotelben fogták el. Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány másnap sajtótájékoztatón jelentette be az elfogás tényét.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium február 3-án tudatta az MTI-vel, hogy az adorrai hatóság kiadta Magyarországnak Farkas Pétert. Ettől az időponttól számítva az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársainak harminc napjuk van arra, hogy az olimpiai bajnok birkózót Magyarországra szállítsák.

Farkas Péter ügyéről bővebben itt olvashat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK