103 nap után hagyhatta el az intenzív osztályt egy H1N1-fertőzött nő

Vágólapra másolva!
Elhagyhatta a nagykanizsai kórház intenzív osztályát az a tanárnő, akit H1N1-fertőzése miatt már 103. napja kezeltek ott. A pedagógus volt a leghosszabb ideig intenzíven ápolt újinfluenzás beteg az eddigi adatok szerint.
Vágólapra másolva!

Több mint száznapos kezelés után elhagyhatta a nagykanizsai intenzív osztályt az az 53 éves pedagógus, akit az eddigi adatok szerint a legrégebb óta kezelnek Magyarországon az új típusú influenza vírusával összefüggésben - mondta a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályának vezető főorvosa kedden.

Brünner Szilveszter szerint a tanárnőt november közepétől, vagyis 103 napig ápolták az intenzív osztályon. Állapota olyannyira javult, hogy hétfőn átkerült a belgyógyászatra, majd várhatóan néhány hetes rehabilitáció után gyógyultan haza is térhet.

A kórház korábbi közlései szerint az 53 éves nő nem volt beoltva az újinfluenza ellen. Ismert volt krónikus légzőszervi megbetegedése, helyzetét azonban kétoldali tüdőgyulladás súlyosbította. Súlyos állapota miatt november közepén került a nagykanizsai kórházba, ahol hetekig kritikus állapotban kezelték igazolt H1N1-fertőzésének szövődményei miatt.

Keringési és légzési rendszerét több nap után sikerült csak stabilizálni, az intenzív osztályon lélegeztetőgépre kapcsolva ápolták. Két hónap után kezdhették meg rövidebb, majd hosszabb időre felfüggeszteni a lélegeztetőgépes kezelést, ezzel párhuzamosan pedig elindult a tornáztatás, rehabilitációs kezelés is.

Múlt csütörtökön jelentette be az ÁNTSZ, hogy a H1N1-járvány intenzitása alacsonnyá vált Magyarországon. Az év hetedik hetében összesen hét betegnél igazolták a H1N1-vírus jelenlétét. Az ÁNTSZ három új, H1N1-vírus-fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesült. Két beteget kórházban - egyiküket intenzív terápiás osztályon - ápoltak, a harmadik beteget pedig otthonában - közölték.