Felfüggesztettet kaptak a világháborús lőszerekkel elfogott olaszok

Vágólapra másolva!
A legenyhébb büntetést, felfüggesztett börtönt kapott az a két olasz férfi, akik veszélyes világháborús fegyvereket szállítottak át Magyarországon, de elfogták őket. Régi fegyvereket gyűjtenek, Szlovákiában fémdetektorral találták rájuk, de ezek közül több olyan veszélyes volt, hogy elszállítás helyett helyben fel kellett robbantani őket.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Nagykanizsai Városi Bíróság azt a két olasz férfit - apát és fiát -, akiket tavaly októberben vettek őrizetbe a rendőrök, miután autójukban világháborús lőszereket és gránátokat találtak az M70-es autóúton.

A 49 éves férfit és 20 éves fiát egyaránt a minimálisan kiszabható büntetéssel, két év - végrehajtásában három évre felfüggesztett - börtönnel sújtotta első fokon a bíróság társtettesként elkövetett, robbanóanyaggal, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt. A vádlottak elfogadták az ítéletet, de az még nem vált jogerőssé, mert az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

A két férfi Szlovákiából hazafelé tartott Olaszországba, amikor a kocsijukban lévő tucatnyi gránátot, több száz lőszert és egyéb hadieszközöket egy ellenőrzés során megtalálták náluk. A lefoglalt eszközök többségét azok veszélyessége miatt a helyszínen felrobbantották a tűzszerészek.

Az apa a tárgyaláson azt mondta, Olaszországban egy hagyományőrző szervezet tagja, első és második világháborús fegyverek, lőszerek és felszerelések gyűjtésével foglalkoznak. Szlovákiában fémkereső detektorokkal gyűjtötték össze a hadi eszközöket, ezeket Magyarországon át vitték hazafelé, amikor a Vám- és Pénzügyőrség járőrei megállították őket Tornyiszentmiklós közelében.

A fegyverszakértő, a tűzszerész és a vegyész szakértők vádiratba foglalt véleménye szerint a német repeszpuskagránát-lőszereket és detonátort tartalmazó tüzérségi orrgyújtó lőszerelemeket állapotuk miatt nem lehetett továbbszállítani, ezért még aznap Letenyén megsemmisítették őket. A lefoglalt többi harci eszköz között volt 12 szovjet kézigránát, amelyekből egy kivételével még Szlovákiában eltávolították a TNT-t vagy a trotilt. Ezen kívül megtaláltak náluk egy Browning pisztoly darabját, több mint ötszáz, különböző kaliberű lőszert, töltényt és töltényhüvelyt, amelyek közül több tucatnyi még balesetveszélyesnek minősült.

A tárgyaláson kiderült, hogy az apa több mint tíz éve, engedéllyel foglalkozik Olaszországban háborús harci eszközök gyűjtésével. Engedélyei birtokában úgy gondolta, hogy azokkal az Európai Unió bármely államában folytathat kutatásokat.