491 kilométeren van árvízvédelmi készültség

Vágólapra másolva!
Az Önkormányzati Minisztérium tájékoztatása szerint Magyarország folyóin jelenleg 491 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Első fokozatú készültség van 305 kilométeren, a védekezésben pedig 435-en vesznek részt.
Vágólapra másolva!

Magyarország folyóin jelenleg 491 kilométeren van árvízvédelmi készültség; a belvízzel elöntött terület nagysága 175 ezer hektár - közölte az Önkormányzati Minisztérium kedden, miután ülést tartott a Kormányzati Koordinációs Bizottság.

A közlemény szerint a bizottság idei első rendes ülésén megállapította, hogy az ár- és a belvízi védekezéshez szükséges eszközök az egész országban rendelkezésre állnak. "Varga Zoltán önkormányzati miniszter, a testület elnöke arra kérte a védekezésben érintett intézményeket és önkormányzatokat, hogy felelősen, egyben költségtakarékosan döntsenek a szükséges feladatok elvégzéséről" - olvasható a kommünikében.

A tájékoztatás szerint 305 kilométeren van első fokozatú, 186 kilométeren pedig második fokozatú árvízvédelmi készültség, a védekezésben 435-en vesznek részt. A 175 ezer hektár belvízzel elöntött területből 72 ezer hektár a vetés, illetve a szántó. Első fokozatú a védekezés 8, második fokozatú a védekezés 46, harmadik fokozatú a védekezés 4 szakaszon - áll a közleményben.

A Tarna ugyanakkor apad, a folyón már csak az elsőfokú készültségi szint alatti vízállások fordulnak elő. A Sajó vízszintje Sajószentpéternél már korábban tetőzött, az árhullám levonult, csakúgy, mint a Bódván - közölte az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-vel. Tájékoztatása szerint apad a Hernád is, ugyanakkor a Bodrogon tart a lassú áradás. A Tisza vízszintje a folyó felső szakaszán lassan csökken.