Bizakodóbb embereket lát az országjárását záró Sólyom

Vágólapra másolva!
Egy éve bizakodóbbak az emberek Sólyom László államfő szerint, aki kedden Kiskunmajsán zárta kilenc részes látogatássorozatát a hazai nemzeti parkokban. Sólyom Soltvadkerten mondta azt, hogy országjárása kezdetén sok panaszt hallott, de az utóbbi időben bizakodnak az emberek, "a levegőben lóg a fordulat".
Vágólapra másolva!

Hangulatváltozást tapasztalt a vidéken élő embereknél Sólyom László köztársasági elnök. "Egy éve lehet az, hogy az emberek bizakodóbbak" - mondta Soltvadkerten az államfő, aki vasárnap érkezett a Kiskunsági Nemzeti Parkba. Sólyom szerint amikor két és fél évvel ezelőtt elkezdte az országjárást, sok panaszt hallott és kilátástalanságot tapasztalt. A problémák most is megvannak, de a polgármesterek bizakodnak, "a levegőben lóg a fordulat" - mondta.

Az államfő beszélt a hétfő délutáni mórahalmi fórumról is, ahol a Homokhátság vízhiányos állapota volt a fő téma. Szerinte a Kiskunsági Nemzeti Park az a része Magyarországnak, ahol egymás mellett tapasztalható a legnagyobb szárazság, az elsivatagosodás, valamint a túl sok belvíz. Az államfő nagyon meggondolatlannak nevezte azt a fajta politikát, amikor a belvizet rögtön elvezetik. Szerinte Magyarország uniós elnökségének külön kiemelt témája lesz a víz - mint nemzeti és európai kincs -, és beszélt a Duna stratégiai fontosságáról is.

Sólyom beszélt a keddi császártöltési fórumról is, ahol a dél-alföldi tanyavilág élete, gazdálkodása, az agrár- és környezetgazdálkodás egyes kérdései voltak terítéken. A tanyasi életformát a külső változások majdnem tönkretették, de nagyon nagy igény van arra, hogy ez az életforma megmaradjon - mondta. A köztársasági elnök kedden a hajósi pincefalu gazdáinál kóstolt borokat, majd Kiskunmajsán járt, ahol megtekintette Pongrácz Gergely és Ödön 1956-os múzeumát és emlékhelyét. Ezután visszaindult Budapestre.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerint a jövő héten Sólyom László az elnöki hivatalba várja a nemzeti parkok igazgatóit, hogy megossza velük országjárása tapasztalatait.

Sólyom a Kiskunsági Nemzeti Parkban zárta a 2007 januárjában kezdett kilencrészes országjáró sorozatát, amelynek célja az volt, hogy bemutassa, mennyi természeti érték és mennyi emberi érték van Magyarországon.

A Kiskunsági Nemzeti Parkot (KNP) a Hortobágy után az országban másodikként, 1975-ben alapították. Székhelye Bács-Kiskun megye központja, Kecskemét, de a nemzeti park Csongrád és kis részben Pest, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyére is kiterjed. Területe meghaladja az egymillió hektárt.