A vízumkényszert is belengette Kanada Magyarország felé

Vágólapra másolva!
Végső eszközként nem zárta ki a magyarokkal szembeni vízumkényszer bevezetését sem a magyar állampolgárok részéről érkező menedékkérelmek miatt aggódó kanadai bevándorlásügyi miniszter. A magyar Külügyminisztérium szerint tavaly nyár óta magyarokból és kanadaiakból álló szakértői csoport dolgozik azon, hogy ne kelljen megszüntetni a két ország közötti vízummentességet.
Vágólapra másolva!

Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszter nem zárta ki a Magyarországgal szembeni vízumkényszer jövőbeni bevezetését, szavai szerint "ez lenne a végső eszköz" - erről írt szerdán a Toronto Star, a legnagyobb kanadai napilap a magyar menekültkérelmek tavalyi ugrásszerű növekedése kapcsán. Tavaly több mint 1350-re nőtt a magyarok által benyújtott kérelmek száma, ez csaknem ötszöröse az előző évinek: 2008-ban 285-en, 2007-ben 24-en folyamodtak menekültstátusért - közölte a lap hivatalos adatokat.

Kenney korábban a torontói CTV News hírtelevízió szerint azt mondta: Magyarország problémává, a Kanadában menedéket kérők "első számú forrásországává" válik, havonta több száz magyar állampolgár folyamodik menedékjogért. Ezt az után jelentette ki, hogy négy magyar állampolgár, aki a vancouveri téli olimpia megtekintésére érkezett az országba, menedékjogot kért Kanadában (erről bővebben itt olvashat).

A magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy beutazhassanak Kanadába, és Jason Kenney szerint a kanadai kormány szeretné, ha ez így is maradna. Hozzátette ugyanakkor, hogy a menekültügyi rendszert érintő változások folyamatban vannak.

A Külügyminisztérium szerdán közleményt adott ki, amely szerint magyar-kanadai szakértői csoport dolgozik azért, hogy a két ország közötti vízummentesség fennmaradjon. A közlemény szerint 2009 nyarán alakult meg a magyar-kanadai szakértői fórum, és a kölcsönös érdekeknek megfelelő megoldáson, tehát a jelenlegi trend visszafordításán és a vízummentesség fenntartásán dolgozik. A szakértői csoport következő ülését március első felében tartja.

A Külügyminisztérium üdvözli Jason Kenney nyilatkozatát. Ebben ugyanis - írta közleményében Mátrai Zsuzsanna szóvivő - a bevándorlásügyi miniszter kijelenti: szeretné, ha Magyarország vízummentessége fennmaradna. Kenney szerint Magyarország az Európai Unió tagja, demokratikus ország, ahol maradéktalanul érvényesülnek az emberi jogok.

Kanada 1994. november 1-jével törölte el a magyarokra vonatkozó vízumkényszert, majd 2001. december 5-én visszaállította. Akkor az intézkedést azzal magyarázták, hogy 1998 és 2001 között 8600, csak 2001-ben 3500 magyar állampolgár folyamodott menekültstátusért Kanadában, és ezt elfogadhatatlanul magas számnak tartották.

A magyarok 2008. március 2-tól utazhatnak újra vízum nélkül Kanadába. A döntés értelmében a magyar állampolgárok legfeljebb három hónapig maradhatnak az országban, és nem vállalhatnak munkát. A három hónapnál hosszabb tartózkodás vízumköteles maradt.