Áprilistól 140 településen nem lehet csapvizet inni az arzén miatt

Vágólapra másolva!
Túl sok az arzén a vízben, ezért áprilistól több mint 140 dél-magyarországi településen nem lehet fogyasztani a csapvizet. Az Európai Unió már többször is haladékot adott a probléma megoldására, ami nem történt meg. Békésben és Somogyban ezért egy hónap múlva már palackos és zacskós vízzel kell megoldani az ellátást, csak azt nem tudni, ki fizeti a milliárdos költséget.
Vágólapra másolva!

Már évtizedek óta tudják, hogy túl sok az arzén a vízben egyes településeken Magyarországon. Bőrbetegséget, de akár daganatos megbetegedést is okozhat. Összesen 140 településen jelent gondot a túl magas arzéntartalom. Időközben lejárt az Európai Unió által szabott határidő, ameddig meg kellett volna oldani az egészséges ivóvíz-ellátást. Így áprilistól 140-nél is több településen csak palackos vagy zacskós vizet lehet majd inni.

Az újkígyósi polgármester szerint ez 200 millió forintba kerülne az önkormányzatnak évente.
Az érintett településeken még reménykednek abban, hogy újabb haladékot kaphatnak, mert nem tudják, hogyan és miből oldják majd meg az ivóvízellátást.

A tisztiorvosi szolgálat a jövő héten hozza nyilvánosságra, hol kell majd palackos vizet osztani. Több lehetőség van, a zacskós vagy a palackos ivóvíz, illetve a lajtoskocsis vízellátás - mondta Mucsi Gyula, az ÁNTSZ regionális tisztifőorvosa.

Az önkormányzati minisztériumban az RTL Híradónak azt mondták: a települések az elmúlt tíz évben akár együtt is pályázhattak volna az arzénmentesítésre, de nem tették. Arról egyelőre nincs döntés, kaphatnak-e állami támogatást a probléma megoldására, és arról sem, ki állja majd a palackos víz árát.