Sávoly árnyékában lemondott a Magyar Turizmus Zrt. elnöke

Vágólapra másolva!
Lemondott a vitatott sávolyi motorversenypálya-beruházás egyik fontos szereplőjének, a Magyar Turizmus Zrt.-nek az elnöke, Niklai Ákos. Az [origo] két, a sávolyi ügyet ismerő forrásból is úgy értesült, hogy Niklai lemondása összefügg a Balatonring-beruházás ügyével. Niklai azt mondta, személyes okokból távozott.
Vágólapra másolva!

Pénteken lemondott a Magyar Turizmus Zrt. elnöki posztjáról Niklai Ákos, aki hét éve vett részt az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) tulajdonában levő cég vezetésében. Az [origo] információját Niklai Ákos megerősítette. A sajtóosztály szerint Varga Zoltán önkormányzati miniszter tudomásul vette a lemondást, többet azonban nem akartak közölni.

Niklai lemondása összefügg a sávolyi motorversenypálya-beruházással - állította az [origo]-nak két, egymástól független, a sávolyi beruházás ügyét közelről ismerő, névtelenséget kérő forrás is. Niklai maga az [origo]-nak azt mondta, lemondásának személyes oka van.

A versenyeket a jövőben szervező és a pályát üzemeltető Balatonring Zrt. 30 százalékos tulajdonosa a Magyar Turizmus Zrt., a cégnek Niklai tavaly májusig igazgatósági tagja is volt. (A 70 százalékos tulajdonos a spanyol befektető.) A tervek szerint a Magyar Turizmus Zrt. által alapított és 100 százalékosan tulajdonolt Hun-Ring Kft.-nek kell majd fizetnie a versenyszervezéssel kapcsolatos díjakat a MotoGP gyorsasági motoros világbajnokság jogtulajdonosának, a Dorna Sports S. L.-nek - derül ki a a sávolyi beruházó által kiadott korábbi sajtóanyagból.

Tavaly októberben döntött a magyar kormány arról, hogy összesen mintegy 35 milliárd forintos támogatást nyújt a sávolyi pálya megépítéséhez és a versenyszervezéshez. Ebben szerepel egy 15 milliárd forintos állami hitelgarancia - amelynek ügyét a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) intézi -, valamint további 20 milliárd forint állami támogatás, amelyet 10 év alatt kellene kifizetni a Dornának a versenyszervezés jogáért cserébe.

A sávolyi beruházást közelről követő egyik forrásunk szerint az MFB és a beruházó között a hitel támogatásáról szóló szerződés megkötésének előfeltétele lenne, hogy a Magyar Turizmus Zrt. és a versenyjog-tulajdonos Dorna meg tudjon egyezni egymással. A forrás szerint azonban a Magyar Turizmus Zrt. nem tudta teljesíteni ezt a feltételt - vagyis megkötni a szerződést a Dronával. Amíg a Dorna és a Magyar Turizmus Zrt. nem szerződik egymással, az MFB és a beruházó közötti megállapodás sem jöhet létre.

Az [origo] megkérdezte Niklai Ákost, megerősíti-e, hogy a Balatonring ügye miatt távozott. Niklai azt mondta, ne kössük össze a sávolyi üggyel lemondását. Közölte, hogy személyes okok állnak a hátterében, többet azonban nem akart mondani. Megkeresésünkre nem erősítette meg az ÖM sajtóosztálya és Jauernik István államtitkár sem, hogy a Balatonringgel összefüggésben mondott le a Magyar Turizmus Zrt. elnöke.

Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnökének pénteki nyilatkozata szerint a sávolyi pálya hitelszerződését már a jövő héten aláírják. Suchman nyilatkozatát nem sokkal később cáfolta az MFB. Őry Kovács Katalin, az MFB szóvivője a Hírszerzőnek azt mondta, "nincsenek meg egyelőre a feltételei a szerződés megkötésének, így nem tudjuk megmondani, mikor írhatjuk azt alá". A lap szerint "Suchman Tamás az MFB-vel nem egyeztetve tette nyilatkozatát".