Hagyó Miklós felfüggesztette párttagságát

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette párttagságát az MSZP-ben Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettes. Balogh Zsolt, a BKV egykori vezérigazgatója adott interjút a szombati Magyar Nemzetnek, amelyben Hagyónak juttatott BKV-s pénzekről is beszélt, és ez sarkallta a politikust párttagsága felfüggesztésére és kerületi elnöki posztjáról való lemondására - indokolta meg a lépést Nyakó István MSZP-szóvivő. Az MSZP budapesti elnöke szerint Hagyó nem akarta terhelni a kampányt.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délelőtt Hagyó Miklós felfüggesztette tagságát az MSZP-ben és lemondott a párt XII. kerületi elnöki posztjáról is - mondta az [origo]-nak Nyakó István, a párt szóvivője. Nyakó azzal magyarázta Hagyó lépését, hogy "nem kívánja nehezíteni az MSZP helyzetét a kampány alatt, tehernek érezte magát a kialakult helyzet miatt".

"Hagyó Miklós ártatlannak vallja magát, állítása szerint tisztázni is fogja magát" - mondta Nyakó a korábbi főpolgármester-helyettesről. Február 2-án a BKV-botrány miatt szorult helyzetbe került Hagyó teljesítette az MSZP kérését, és lemondott a budapesti listán elfoglalt harmadik helyéről és közgyűlési mandátumáról is. Az [origo] kérdésére Nyakó azt válaszolta, hogy a Magyar Nemzetben megjelent Balogh Zsolt-interjú az oka annak, hogy miért most függesztette fel párttagságát és mondott le kerületi elnöki posztjáról.

Nyakó sajtótájékoztatóján kijelentette: "Mi hiszünk Hagyó Miklós igazában". A szóvivő egy érdeklődő újságírónak azt javasolta, hogy a Balogh-interjú és a lemondás közötti összefüggést boncolgató kérdésével keresse meg Kaya Ibrahimot, Josip Totot, esetleg kérdezze meg Orbán Viktort, merre vannak államilag támogatott szőlői, vagy apja bányái. Nyakó a további újságírói kérdéseket elhárítva távozott a sajtótájékoztatóról.

Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke szerint Hagyó Miklós "ismét felelős döntést hozott" azzal, hogy felfüggesztette párttagságát. Burány szerint a volt főpolgármester-helyettes döntésének hátterében az áll, hogy nem akarja terhelni a kampányt. "Továbbra is bízunk igazában" - tette hozzá.

A BKV-ügyben meggyanúsított Balogh, a vállalat korábbi megbízott vezérigazgatója az interjúban arról beszélt, állítása szerint hogyan működött a politikai gépezet a BKV-nál. Balogh azt állította, hogy Hagyó Miklóstól kapott utasításokat előnytelen szerződések kötésére, minden apró személyügyi és szervezeti kérdésről egyeztetnie kellett vele tanácsadóján keresztül, és dobozokban több tízmillió forintot kellett átadnia neki. A pénzt Balogh szerint a BKV-nál adták össze a Hagyóhoz közel álló vezetők, ők pedig BKV-körüli cégektől szerezték.

Hagyó szerint valótlan rágalmakat mondott róla Balogh az interjúban. Az [origo]-nak szombaton küldött nyilatkozata szerint Balogh állításaiból csak annyi igaz, hogy szereti a párizsit, és tényleg nem szokott pontos lenni. "A cikk összes többi rám vonatkozó rágalmazó kijelentése valótlan, amiért Balogh Zsolttal és mindazokkal szemben, akik hamis állításait megismétlik, jogaim megóvása érdekében a szükséges törvényes lépéseket megteszem" - írta nyilatkozatában Hagyó.

Hagyó 2006 őszétől tavaly november közepéig Budapest főpolgármester-helyetteseként felügyelte a fővárosi cégeket, köztük a BKV-t is. A BKV-botrány miatt az MSZP budapesti elnöksége arra kérte Hagyót, az MSZP XII. kerületi elnökét, hogy mondjon le a képviselőjelöltségről, a budapesti listán betöltött helyéről és Fővárosi Közgyűlési mandátumáról. Hagyó ezt február 2-án meg is tette. Az elnökség kérésének előzménye az volt, hogy az ATV meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte: Antal Attila korábbi BKV-vezérigazgató és Balogh terhelő vallomást tett Hagyóra.

A BKV-ügyről szóló összes cikkünket itt találja.