Rendőrök vizsgálják a pécsi Expo Centerre költött milliárdokat

Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés gyanújával nyomozás indult a pécsi Expo Center ügyében - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn. Azt próbálják kideríteni, hogy miért költött milliárdokat Pécs egy olyan kiállítási központra, amelyet nem tudott gazdaságosan működtetni.
Vágólapra másolva!

Elrendelte a nyomozást a rendőrség a 3 milliárd forintos pécsi Expo Center-beruházás ügyében. Az eljárás hűtlen kezelés gyanúja miatt indult, iratokat, dokumentumokat kell begyűjteni és tanúkat szükséges meghallgatni, így lehet teljes egészében tisztázni a feljelentésben szereplő állításokat - közölte Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere a múlt hét kedden jelentette be: feljelentést tesz a 2006-ban átadott, évek óta üresen álló vásárközpont építési körülményeit vizsgáló eseti önkormányzati bizottság jelentése alapján. Feljelentését ismeretlen tettes ellen vesztegetés, számviteli fegyelem megsértése, csalás, hűtlen és hanyag kezelés miatt tette a polgármester.

A Pécsi Hírek szerint 2002-ben határozta el a város vezetése, hogy megépíti a vásárok rendezésére szolgáló központot, az e célra elkészített hatástanulmányból azonban kiderült: nem lehet gazdaságosan működtetni a létesítményt. Az Expo Center 2006-ban nyitotta meg kapuit, azonban két éve bezárták, azóta csak a biztonsági őrök vannak ott - írja a Pécsi Hírek. A kiállítási és rendezvényközpontot 3 milliárd forintért építtette az önkormányzat, a beruházáshoz pedig 1,8 milliárd forint hitelt vett fel. Az önkormányzatnak évente több százmillió forintjába kerül a hitel törlesztése és a kihasználatlan épület működtetése.

60 oldalas jelentés

A helyi lap szerint a vizsgálatot az MDF-es Füredi Péter önkormányzati képviselő kezdeményezte tavaly nyáron. Szerinte a tanulmányokban irreális megtérülési számok szerepeltek, és kérdéses az is, kit terhel a felelősség a tervezői, kivitelezői és megbízói szinten. A büntetőfeljelentés mellett a bizottság azt is javasolta, hogy induljon az építészi és mérnöki kamaráknál etikai és fegyelmi eljárás az ügyben.

Az építkezés körülményeinek kivizsgálására létrehozott önkormányzati bizottság 60 oldalas jelentést készített. Ennek részleteit Páva Zsolt nem közölte, mindössze annyit mondott: a jelentés alapján egyértelmű, hogy olyan szabálytalanságok történtek, amelyek további vizsgálatot igényelnek, ezért tett feljelentést a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon. Sajtóhírek alapján a jelentés egyebek között az épület tervezőinek, tervező-ellenőreinek, a beruházó városüzemelési társaság akkori vezetőjének és Toller László volt polgármesternek a felelősségét állapította meg - írja a Független Hírügynökség.