Megkezdődött a BKV reklámszerződésének kiadását megtagadó Dányi József pere

Vágólapra másolva!
Kedden tartották a Dányi József, a BKV korábbi vezérigazgató-helyettese elleni büntetőper első tárgyalását. Dányi közérdekű adattal való visszaéléssel vádolják, mert másfél évig nem volt hajlandó kiadni azt a szerződést, amit a BKV reklámfelületei bérbeadásáról kötött a Peron Reklám Kft.-vel.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Dányi József, a BKV Zrt. volt gazdasági vezérigazgató-helyettesének közérdekű adattal való visszaélés miatt indult büntetőpere. Azért indult ellene eljárás, mert 2006 júniusában kérésre megtagadta a cég reklámfelületeinek hasznosítására kötött szerződések és az azokból származó bevételek adatainak kiadását.

A keddi tárgyaláson Dányi azt mondta: nem érzi magát bűnösnek. Mint mondta, az adatkéréskor arra az álláspontra jutottak a társaságnál - annak ellenére, hogy a jogászok ellentétes véleményen voltak -, hogy nem közérdekű adatokról van szó. Arról is beszélt, hogy a reklámtevékenységet a társaság kiszervezte, ezért a BKV-nak nem állt rendelkezésére a kért adat.

Másfél év várakozás

Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő másfél évig várt arra, hogy a BKV kiadja a Peron Kft.-vel kötött szerződését a reklámfelületek bérbeadására. Miután nem kapta meg a kért adatokat, feljelentette a BKV-t közérdekű adatok eltitkolásáért és pert is indított a társaság ellen. A keddi tárgyaláson elhangzott: a közlekedési társaság a polgári perben még a másodfokú tárgyalást megelőzően kiadta a kért adatokat.

Egy 1999-es dokumentum szerint a Peron Kft. 5 évre kizárólagos jogot kapott a BKV járművein, területein reklámfelületek értékesítésére és ezt 5 évvel meghosszabbíthatta egyoldalú nyilatkozatával. A szerződés szerint a BKV fix bérleti díjat - 2000-ben 380 millió, 2001-ben 420 millió, 2002-ben 460 millió, 2003-ban 500 millió, 2004-ben 520 millió, 2005-ben 517 millió, 2006-ban 529 millió, 2007-ben pedig 583 millió forintot - kapott a Peron Kft.-től.

A keddi tárgyaláson a BKV-tól időközben közös megegyezéssel távozó Dányi József mellett tanúként hallgatta meg a bíróság az adatkérőt, továbbá Dányi munkatársát. Utóbbi a koordinációs iroda vezetője volt és ő adott elutasító választ az adatkérőnek. A tanú szerint először azt válaszolták a megkeresésre, hogy üzleti titokra hivatkozva nem közlik az adatokat. Mint mondta, olyan jelentőségű - 6-7 milliárd forintos - szerződésről volt szó, amelynek közlését, irodavezetőként ő nem dönthette el. A tanú elmondta azt is, hogy tudomása szerint ez volt az első ilyen jellegű megkeresés a közlekedési társaság felé.

A tárgyalást a bíró Dányi és munkatársa munkaszerződésének illetve munkaköri leírásának beszerzése miatt május 13-ra napolta el. A BKV által kötött reklámszerződésről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.