Nem adják ki állami milliókból vásárolt ingatlanjaik adatait a pártok

Vágólapra másolva!
Fellebbez az MSZP és az SZDSZ az ellen az ítélet ellen, amely kimondja, hogy el kell számolniuk az állami hitelként ingatlanvásárlásra kapott milliós összegekkel. A szintén az adatok közzétételére kötelezett KDNP állítja, ők meg sem kapták az írásbeli ítéletet, a Fidesz pedig nem válaszolt kérdéseinkre.
Vágólapra másolva!

Nem tesznek eleget a pártok annak az elsőfokú bírósági ítéletnek, amely kimondja, hogy nyilvánosságra kell hozniuk az állami hitelből vásárolt ingatlanjaikról szóló információkat. A pert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a Figyelő című hetilap újságírója kezdeményezte, a bíróság nekik adott igazat és úgy döntött, hogy a pártfinanszírozás átláthatósága érdekében nyilvános adat, hogy mennyi hitelt kaptak és ebből milyen pártingatlanokat vettek.

Az ítélet után az [origo] valamennyi érintett pártot megkereste azzal a kérdéssel, eleget tesznek-e a bíróság döntésének, vagy fellebbezéssel próbálják elérni, hogy mégse kelljen felfedniük az adatokat. Az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és a KDNP is azt válaszolta, hogy megvárják, hogy írásban is megkapják az ítéletet, és csak ezután döntenek a kérdésről. Információink szerint az írásbeli ítélet kézbesítését követően kezdődő fellebbezési határidő hétfőn telt le, így újra megkérdeztük a pártokat, megtámadják-e másodfokon az ítéletet.

Az MSZP fellebbezést nyújtott be az elsőfokú ítélet ellen - közölte az [origo] kérdésére kedden Budai Bernadett szóvivő. Az SZDSZ részéről Hanga László sajtófőnök szintén azt közölte, hogy fellebbeztek.

A KDNP frakcióvezető-helyettese és pártügyésze, Rubovszky György viszont azt állította, hogy a párthoz nem jutott el az írásbeli ítélet, így egyelőre semmilyen lépést nem tettek. (Az ítéleteket egyszerre kézbesítik az összes érintettnek, az MSZP, az SZDSZ, illetve a pert kezdeményező TASZ is megerősítette, hogy hozzájuk megérkezett, a fellebbezési határidő pedig hétfőn letelt.) A Fideszt is megkerestük kedden kora délután, de egyelőre nem válaszolt kérdésünkre.

2007-ben az Országgyűlés döntött arról, hogy az államtól ingyen bérelt irodahelyiségeiket a pártok megvásárolhatják, és ehhez az állam segítséget nyújt a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül. A hitelszerződéseket a Figyelő kérte a pártoktól, de a négy parlamenti párt üzleti, illetve banktitokra hivatkozva megtagadta az információk kiadását.

A kérésnek egyedül az MDF tett eleget: közölték a kölcsönszerződés szövegét, és egy listát is nyilvánosságra hoztak azokról az ingatlanokról, amelyekre a hitelt fordítanák. A listán 21 ingatlan, köztük a párt Szilágyi Erzsébet fasori központja szerepel, az erre fordított összeg összesen 454 778 198 forint.

Az MDF által nyilvánossá tett kölcsönszerződés szövegéből kiderül, hogy a hitelt igénybe vevő pártoknak se kezelési költséget, se folyósítási jutalékot, se módosítási díjat, se projektvizsgálati díjat, se rendelkezésre tartási jutalékot, se előtörlesztési díjat nem kellett fizetniük. A kamat mértéke "három havi BUBOR+1 százalék/év" (a BUBOR jelentése Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb), ami most 6+1 százalékot jelent.

A hitelszerződésről szóló jogszabály elfogadása után az [origo] megkérdezte a pártokat, hogy mennyi hitelt vesznek fel és abból hány ingatlan megvásárlását tervezik. A KDNP azt közölte, 11 ingatlanért 160 millió forint önrészt fizet, és várhatóan felvesz 300 milliót, amelyből további ingatlanok vásárlását tervezték. Az SZDSZ azt közölte, várhatóan 6 budapesti és 11 vidéki ingatlanra 327 millió forintos hitelt kér. A Fidesz 205 millió forintos hitelből 22 ingatlan, főként választókerületi irodák megvásárlását tervezte. Az MSZP nem közölt pontos összeget, csak azt, hogy várhatóan 30 ingatlant vásárolnak meg. Tavaly novemberben a Népszabadság írt arról, hogy a szocialisták 723,5 millió forint hitelből keresnek ingatlanokat, és vették meg Jókai utcai pártközpontjukat.

A pártok azonban nem hozták nyilvánosságra a hitelszerződést, így az nem világos, hogy pontosan hány ingatlant vásárolnak és mennyi pénzből. (A pártok számára adott, kedvező hitelről szóló korábbi cikkünket itt elolvashatja.)