Házkutatást tartottak Pintér Sándor cégének bérlőjénél

Vágólapra másolva!
Házkutatást tartott a vám- és pénzügyőrség a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. zuglói székházában, amelynek elnöke Pintér Sándor, az Orbán-kormány volt belügyminisztere. Szabó Iván, a cég ügyvédje szerint a házkutatás a társaság tulajdonában lévő irodaház egyik bérlőjénél, az Eclipse Zrt.-nél folyt, tőlük csak a bérlővel kapcsolatos dokumentumokat kérték el.
Vágólapra másolva!

A vám- és pénzügyőrség kommandósokkal tartott házkutatást a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. központi épületében szerda délelőtt. A Független Hírügynökség szerint a nyomozók számítógépeket és több ezer oldalnyi iratot foglaltak le a társaság Budapesten, a XIV. kerületi, Angol utcában található székhelyén. Az épületéből szerdán délután egy órakor jöttek ki a vámosok, akik autójukba több köteg iratot, illetve számítógépeket tettek be.

A cég Pintér Sándor, az Orbán-kormány volt belügyminiszterének érdekeltségébe tartozik, a cég honlapja szerint Pintér a társaság elnöke, a vezérigazgató pedig az a Tasnádi László, aki évekkel ezelőtt az APEH bűnügyi igazgatóságát vezette, de 2002-ben felmentették, mert engedély nélkül adott információkat a parlamenti pártok frakcióvezetőinek.

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője az MTI megkeresésre annyit közöl: valóban zajlanak nyomozati cselekmények, de nem tudja megerősíteni azok helyszínét. A szóvivő az [origo] megkeresésére későbbre ígért tájékoztatást.

Bérlőnél kutakodtak

Az [origo] megkereste az érintett céget, amelynek ügyvédje, Szabó Iván közölte, a házkutatás nem náluk történt, hanem a cég tulajdonában lévő irodaépület egyik bérlőjénél, az Eclipse Zrt.-nél. A CBSZ-től csupán négy dokumentumot kértek el a vámosok, így a bérleti szerződést, az ahhoz kapcsolódó irodaátalakításra vonatkozó szerződést, illetve számlákat.

Szabó szerint az iratokat át is adták, és a lefoglalás ellen nem is emeltek panaszt, de annak módját sérelmezték, mivel ehhez szerintük semmi szükség nem volt 15 fegyveres pénzügyőrre, és az épületbe igyekvő dolgozók igazoltatására. Arról, hogy miért folyt házkutatás a bérlőnél, nem volt információja. A HírTV úgy tudja, a vámosok adócsalás és pénzmosás miatt nyomoznak.

Az MTV Híradója úgy szintén arról számolt be, hogy adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt nyomoznak a társaság ellen, amelynek vezérigazgatóját őrizetbe is vették. Az Eclipse Zrt. az a cég, amely az eredetiségvizsgálati rendszer szoftverfrissítésére vonatkozó, milliárdos megbízást elnyerte. A cég ellen indult eljárásról, a letartóztatásokról és az ügy további részleteiről itt olvashat.

A CBSZ - honlapja szerint - egyebek mellett objektumőrzést végez több bank és közszolgáltató, valamint állami cégek, a Magyar Honvédség, és bevásárlóközpontok számára, de kapcsolatban áll számos minisztériummal, a Magyar Rádióval, a TV2-vel is.