Nyilvánosságra hozta Bajnai Gordon a Sukoró-ügyben tett tanúvallomását

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta a Sukoróra tervezett, meghiúsult turisztikai beruházással kapcsolatban szerdán felvett tanúvallomásának jegyzőkönyvét Bajnai Gordon. A miniszterelnök egy 2008. májusi megbeszélésről nyilatkozott, azt mondta, nem emlékszik arra, szóba kerültek-e a telekcserék. Bajnai szerint a tárgyalás protokolláris jellegű volt, a beruházók munkahelyteremtést ígértek, de részletes terveiket nem ismertették.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordont szerdán hallgatta meg tanúként a Sukoróra tervezett beruházással kapcsolatos különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő bűnügyben a Központi Nyomozó Főügyészség. A miniszterelnök csütörtökön este nyilvánosságra hozta vallomásának jegyzőkönyvét. Ebből kiderül: Bajnai Gordont parlamenti dolgozószobájában hallgatta meg az ügyészség, a beszélgetés több mint egy órán át tartott.

Az ügyészi meghallgatáson egy 2008. május 26-án a Parlament Nándorfehérvári termében tartott egyeztetés volt a téma. Ezen az egyeztetésen a kormány képviselői - Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök és Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter - valamint a befektetők, többek között Joav Blum és Fred H. Langhammer vettek részt.

Többet ígértek, mint az Audi és a Mercedes

Bajnai Gordon vallomásában azt mondta, ő hivatalból kapott meghívást erre a találkozóra, mivel az általa vezetett minisztériumhoz tartozott a külföldi befektetések kormányzati előkészítése. Nem példátlan, hogy a miniszterelnök találkozik a befektetőkkel - mondta az ügyészségnek -, de erre csak különösen jelentős beruházások esetén szokott sor kerülni. "Ez a megbeszélés inkább protokolláris jellegű volt" - mondta Bajnai, aki nem emlékszik arra, hogy a befektetők mutattak-e a beruházással kapcsolatban valamilyen prezentációt vagy más dokumentumot, de arra igen, hogy elmondták, mit szeretnének, mi a szándékuk.

Bajnai szerint a befektetők 2500 főnek munkát adó munkahelyről és 1 milliárd dollárt meghaladó összegű beruházásról beszéltek a találkozón. "Arra nem emlékszem, hogy ezen a megbeszélésen a csere, illetve a sukorói ingatlanok konkrétan szóba kerültek-e" - mondta a miniszterelnök. Bajnai szerint elmondták a befektetőknek, hogy a tervezett játékkaszinó engedélyköteles, ennek érdekében nyilvános pályázatot kell kiírni, és előfordulhat, hogy más pályázó személy kedvezőbb ajánlatot tesz, ennek kockázatát nekik kell viselniük. Azt is elmondta a beruházóknak, hogy lehetőség van egyedi kormánydöntésen alapuló munkahelyteremtő támogatásra, Bajnai szerint a támogatás előkészítése el is kezdődött, de később a befektetők jelezték, hogy nem kívánják igénybe venni.

A gazdasági és fejlesztési minisztériumhoz tartozott a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások gyorsítására és egyszerűsítésére vonatkozó döntések előkészítése is, Bajnai vallomása szerint a megbeszélésen jelezték a befektetők, hogy annak idején szeretnének majd élni ezzel a lehetőséggel, ha abba a fázisába jut a beruházás. "A magyar fél szempontjából nem az ingatlanok képezték az ügylet lényegét, hanem az volt a fontos, hogy egy ilyen nemzetgazdasági szempontból jelentős beruházás megvalósuljon. Pusztán a számokat illetve a méretét tekintve a beruházás meghaladja a Mercedes beruházást vagy az Audi beruházást" - mondta Bajnai a jegyzőkönyv szerint.

A telekcserék miatt nyomoznak

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a tervezett beruházással kapcsolatban a sukorói és az albertirsai, valamint pilisi ingatlanok cseréje miatt. A kaszinó tervezett területéhez, a sukorói ingatlanhoz úgy jutott hozzá Blum, hogy hogy elcserélt két albertirsai és egy pilisi telket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (MVM). A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője - a kirendelt igazságügyi szakértő véleménye alapján - október 1-jén közölte, hogy valós értéküknél csaknem 600 millió forinttal drágábban szerepelnek a sukorói ingatlancsere szerződésében a pilisi és albertirsai földterületek.

Bajnai Gordon 2009. június 5-én kért vizsgálatot a földcserével kapcsolatban. A kormányfő azt kérte Oszkó Péter pénzügyminisztertől, hogy indítson vizsgálatot az MVM-nél, hogy igazak-e a vádak, miszerint a beruházó aránytalan földcserével jutott a sukorói területhez egy másik terület helyett. A vizsgálat eredményeként és egy ÁSZ-jelentés alapján a pénzügyminiszter kezdeményezte, hogy az érintett ingatlanokra vonatkozó cserét tegyék semmissé, állítsák vissza az eredeti állapotot. Az MNV november 20-án jelentette be: azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg a sukorói szerződés érvénytelenségét, és állítsa helyre a szerződés megkötése előtti eredeti állapot. Október 5-én a parlamentben Bajnai a támogatásáról biztosította egy, az ügyet kivizsgálni hivatott parlamenti vizsgálóbizottság felállítását - közölte a kormányszóvivő.

A sukorói telekcseréről és a vizsgálatokról bővebben itt olvashat.