Diszkrimináció és korrupció miatt kritizálja Magyarországot az USA éves jelentése

Vágólapra másolva!
Romló tendenciákat és néhány állandósult emberi jogi problémát is felsorol Magyarországgal kapcsolatban az USA csütörtökön nyilvánosságra hozott éves emberi jogi jelentése. A jelentés főleg a romák diszkrminációja miatt kritizálja Magyarországot, de a kormányon és a rendőrségen belüli korrupcióról is szót ejt.
Vágólapra másolva!

A rendőri túlkapásokat, a romák elleni erőszakot és a kormányon belüli korrupciót is kritizálta Magyarországon az Egyesült Államok éves emberi jogi jelentése, amely 194 ország között Magyarországgal is külön fejezetben foglalkozik. A jelentés szerint az elmúlt egy évben Magyarországon romlott a helyzet több területen is, a vallási és etnikai kisebbségek elleni erőszak és szóbeli megnyilvánulások száma például láthatóan megnövekedett. A jelentés szóvá teszi a nők és gyermekek elleni erőszakot, a szexuális zaklatást és az embercsempészetet is.

A romák Európa legnagyobb, egyben legsérülékenyebb kisebbsége; faji megkülönböztetés és erőszak érvényesül velük szemben - olvasható a csütörtökön közzétett jelentés bevezetőjében, amely a világ 194 országára vonatkozóan foglalja össze az emberi jogok 2009-es helyzetét. Eszerint jelentések láttak napvilágot roma gyanúsítottakkal szembeni rossz rendőrségi bánásmódról, amikor letartóztatták és őrizetben tartották őket.

A gazdasági válság nyomán számos gyilkosság és erőszakos esemény történt romák ellen nem csak Magyarországon, hanem Olaszországban, Romániában, Szlovákiában és Csehországban - olvasható jelentésben. A Magyarországra vonatkozó fejezetben az emberi jogi problémák között kiemelték, hogy a rendőrség túlzott erőt alkalmazott gyanúsítottak, különösen romák ellen.

A romák egyre nagyobb mértékben voltak a szélsőségesek célpontjai, ez négy roma halálához és többek sérüléséhez vezetett Magyarországon - írják. Magyarországon az amerikai megfigyelők szerint folytatódott a romákkal szembeni diszkrimináció az oktatás, a lakhatás, a foglalkoztatás, valamint a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén is.

A washingtoni külügyi jelentés arra is kitért, hogy Magyarországon változatlanul probléma a rendőrségi szervezeteken belüli korrupció. A magyar kormány az USA szerint általánosságban tiszteletben tartotta a szólás és a sajtó szabadságát, ugyanakkor vádak merültek fel amiatt, hogy az állami tulajdonú közszolgálati műsorszolgáltatás politikai befolyás alatt állhat.

A jelentés - akárcsak egy évvel korábban - kitért arra, hogy az antiszemita megnyilvánulások folytatódtak, noha a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint az antiszemitizmus 2008-hoz képest nem fokozódott. Néhány hetilap továbbra is közöl antiszemita cikkeket, és néhány szélsőséges magyar nyelvű weboldal is működik nyíltan antiszemita tartalommal - áll a jelentésben.