EU-s százmilliókat perelne vissza az agrártárca

Vágólapra másolva!
Több százmillió forintnyi uniós pénzt követel vissza a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium egy közhasznú egyesülettől, amely a tárca szerint indokolatlanul költötte el a kiutalt támogatást. A Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület tanulmányokra és saját honlapjára is tízmilliókat költött, de nem akarja visszaadni a pénzt, ezért a minisztérium a hónap végén bírósághoz fordul - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Bíróságon fogja visszakövetelni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) annak az 500 millió forintnyi uniós pénznek egy részét, amelyet a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület kapott meg 2008-ban - írta pénteki számában a Magyar Nemzet. A pénzt korábban soron kívül és pályáztatás nélkül utalták át a szervezetnek, de a tárca szakvéleménye szerint ebből több mint 300 milliót indokolatlanul használtak fel.

A minisztérium megbízott osztályának jelentésére hivatkozva a Magyar Nemzet azt írta, hogy a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület nem kezelte elkülönített számlán az FVM-től kapott 500 millió forintot, ezért a minisztérium vizsgálata nem tudta az összeg felhasználását egyértelműen nyomon követni. Már az elszámolások és kifizetések ellenőrzése során is 18 millió forintot követeltek vissza az egyesülettől, de a mostani szakvélemény szerint ennél jóval nagyobb összeg elköltése is indokolatlan lehet.

Dékány András, a minisztérium kabinetfőnöke szerint a minisztérium főként az elszámolások értékarányait vitatja. Nem tudják például elfogadni, hogy honlapkészítés jogcímén előbb 26 milliót, majd a honlap folyamatos tartalomfejlesztéséért további 19 milliót fizettek ki két cégnek ugyanarra az időszakra. A minisztérium szerint hasonló gondok akadtak több tanulmánnyal is: az egyesület összesen 70 millió forintot költött tanulmányokra - írja a lap.

Dékány András a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy az egyesület vitatja az agrártárca által megfogalmazott fenntartásokat, ezért az FVM március 24. után bírósághoz fordul. Azért csak ekkor, mert a minisztérium a hó végéig mérlegeli, hogy elfogadja-e az egyesület ellenérveit a pénz felhasználása elleni kifogásokról.