Szokatlan fideszes csend kíséri a sávolyi beruházást

Vágólapra másolva!
Mély hallgatással és egy másfél soros közleménnyel hajlandó csak reagálni a Fidesz a több tízmilliárd forintnyi közpénz felhasználásával tervezett sávolyi beruházás körüli visszásságokra. Bár a párt a kormány legapróbb támadási felületeit is kihasználja, erről az ügyről nem hajlandó beszélni a Fidesz egyik olyan politikusa sem, aki feltehetően ismerik több részletét. A Fidesz nem reagál érdemben az arra vonatkozó kérdésekre sem, hogy a sávolyi beruházást előkészítő Grupo Milton az Orbán Viktor által alapított fociakadémiához kötődő Videoton főtámogatója.
Vágólapra másolva!

"A sávolyi projekt ügyében óriási a zűrzavar, jelenleg nem lehet tisztán látni az ügyben" - ennyit reagált a Fidesz a hetek óta a vezető hírek között szereplő sávolyi motorversenypálya-beruházásról szóló hírekre. A mindössze másfél soros közleményt, amelyben a párt még annyit jegyzett meg, hogy nyilvánosságra hoz majd "minden szerződést", két napja adták ki, holott az ügy körüli érdeklődés már két hete olyan méreteket öltött, hogy Bajnai Gordon miniszterelnöknek is közbe kellett lépnie, miniszterei pedig a nyilvánosság előtt kényszerültek magyarázkodásra.

Az ügy középponjában összesen mintegy 35 milliárd forint sorsa és a sávolyi MotoGP-pálya megépülése áll. A pályát megépíteni tervező spanyol beruházó egy tavaly októberi kormánydöntés szerint 15 milliárd forint állami kezességgel megtámogatott hitelre számíthat az MFB-től, de az állam - pontosabban cége, a Magyar Turizmus Zrt. - a határozat szerint tíz év alatt további 20 milliárd forintot is költ a projektre a MotoGP-verseny rendezési jogáért.

A hitel és a rákölteni tervezett állami pénz megtérülése azonban több nyilvánosságra került szakmai anyag, elemzés szerint is kockázatos, a Pénzügyminisztérium szakértői pedig korábban úgy vélték, egyenesen jogszabályba ütköző, miközben továbbra sem ismert, hogy pontosan mi alapján döntött a kormány a költséges beruházás támogatásáról. Az ügy körül kipattant botrány közepette lemondott a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, Niklai Ákos, és csütörtökön visszaadta megbízását Suchman Tamás, a beruházás koordinálásáért felelős kormánybiztos. Hitelszerződés még nem született, így egyre valószínűbb, hogy kicsúszik az időből az építkezés, és a pálya nem tud elkészülni a szeptemberi MotoGP-futamig. A sávolyi beruházás körüli problémákról szóló összes cikkünket megtalálja itt.)

A kormány számára kínos ellentmondások és az ügyben érintett közpénz nagysága ellenére a Fidesz hallgat. Az [origo] csütörtökön az ellenzéki párt öt olyan politikusát kereste meg további kérdésekkel, akiknek szakterületük vagy más érintettségük miatt ismerniük kell az ügy több részletét, de mindannyian elhárították a kérdéseket. Így tett például Bánki Erik, a parlamenti sport- és turisztikai bizottság elnöke, aki a sajóosztályhoz irányította munkatársunkat. Nem nyilatkozott a bizottság egyik fideszes tagja, Lasztovicza Jenő sem, és Varga Mihály, a Fidesz gazdasági tényfeltáró bizottságának vezetője is a sajtóosztályt ajánlotta.

Gelencsér Attila, a Somogy megyei közgyűlés fideszes elnöke (Sávoly Somogy megyében van) csütörtökön reggel még röviden nyilatkozott a Kossuth rádiónak, délután viszont szóvivője útján már csak annyit közölt, egyetért a Fidesz álláspontjával - amely szerint óriási a zűrzavar az ügyben. Reggeli nyilatkozatában Gelencsér annyit mondott, a térségnek szüksége van a motorpályára, de a végső szerződéskötéssel meg kell várni a kormányváltást.

A Fidesz szűkszavúsága azért is különös, mert a párt a kampányidőszakban minden lehetőséget kihasznál, hogy támadja a kormányt. Az elmúlt hetekben a párt bírálta például a kormányt a Malév visszaállamosításával kapcsolatban, sajtótájékoztatót tartott Bajnai Gordon egykori cége, a Wallis egy 2005-ös ügyével kapcsolatban, és tájékoztatón beszélt a sávolyihoz hasonló léptékű, szintén ellentmondások által kísért sukorói kaszinóberuházásról is. A Fidesz ráadásul az európai parlamenti választások óta többször utalt már arra, nem ajánlja a kormánynak, hogy a hátralévő időben nagyobb horderejű döntéseket hozzon.

A Fidesz nem reagál érdemben a sávolyi beruházás előkészítését és menedzselését végző, spanyol hátterű Grupo Milton közvetett politikai kapcsolataira vonatkozó kérdésekre sem. A székesfehérvári Videoton fociklub ugyanis, amely szorosan együttműködik az Orbán Viktor Fidesz-elnök által alapított felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával, több nagy összegű támogatást köszönhet a Grupo Miltonnak. A cég a csapat egyik főtámogatója, logója a Videoton honlapján is látható, a fehérvári stadion főlelátóját is a cégről nevezték el. Dénes András, a klub kommunikációs munkatársa az [origo]-nak elmondta, reklámszerződés formájában évente körülbelül egymillió eurót kap a Grupo Miltontól a klub. Az [origo] érdeklődött a Fidesz sajtóosztályán is erről a kapcsolatról is, ahol pénteken azt a választ kaptuk, továbbra is a Sávoly ügyében korábban kiadott közleményük fedi a párt álláspontját.