Vágólapra másolva!
Több mint egymillió forinttal tartozik a fűtésszolgáltatónak egy bakonyszentlászlói panelház hét lakója, a szolgáltató emiatt az egész házban kikapcsolta a fűtést. A cég akkor kapcsolja vissza a gázt, ha a társasház befizeti a tetemes tartozást.
Vágólapra másolva!

Hét lakó miatt három hete nincs fűtés egy 35 lakásos bakonyszentlászlói panelházban. A hét lakó 1,2 millió forintos tartozása miatt a szolgáltató kikapcsolta a gázt az egész házban, és melegvizük sincs azóta. Az épület fűtése egy közös rendszerről működik, és nem egyének, hanem a ház kötött szerződést az E.O.N-nal, így a kikapcsolási moratórium rájuk nem vonatkozik - közölte a sajtószóvivő, aki szerint akkor tudják visszaállítani a szolgáltatást, ha a tartozást rendezi a ház.

Az egyik család 11 hónapos kisgyerekkel fagyoskodik hetek óta. Az anya azt mondta: az egyik szobában állandóan megy a hősugárzó, hogy ne fázzon a gyerek, a másik helyiségben, ahol édesanyja lakik, alig 10 fok van. Felháborítónak tartja, hogy egy-két lakó miatt az egész házban nincs fűtés és melegvíz.

A megoldás az lenne, ha a társasház átalakítani a fűtési rendszerét és mindenki egyedileg fűthetne. Ennek a költsége azonban több százezer forint lenne. A másik megoldás pedig, ha árammal váltják ki a gázt. Mocsár Zoltán közös képviselő szerint ez sem lenne olcsó. A rendszer kialakítása 100 ezer forintba kerülne lakásonként. A közös képviselő hozzátette: egyelőre nem tudják, hogyan oldják meg a helyzetet. A nem fizetők között ugyanis sokan nehéz körülmények között élnek, és nincs pénzük a számlákat kiegyenlíteni.

A társasházon az önkormányzat sem tud segíteni. A polgármester, Sebestyén Vince azt mondta: ebben az évben csupán 360 ezer forintot költhetnek segélyezésre, ebből az összegből ők sem tudják kifizetni a ház több mint 1 millió forintos tartozását.