Sólyom szerint példaértékű Szerbia kisebbségi politikája

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök vasárnap Újvidéken példamutatónak nevezte Szerbia kisebbségi politikáját. Sólyom többek között azért dicsérte Szerbiát, mert támogatta az ő háromnapos vajdasági körútját a nemzeti ünnep alkalmából.
Vágólapra másolva!

Példamutatónak nevezte Szerbia kisebbségi politikáját Sólyom László államfő vasárnap Újvidéken, miután beszélt Boris Tadic szerb elnökkel. A köztársasági elnök kijelentette, "Szerbia példamutató és európai kisebbségi politikáját jelzi", hogy Belgrád "nemhogy nem ellenezte, hanem mindenben támogatta" az ő háromnapos vajdasági körútját a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából. Sólyom szerint Szerbia "valóban példát mutat a többi Kárpát-medencei országnak a kollektív kisebbségi jogok és a kulturális autonómia elismerésével, a nemzeti tanácsok felállításával".

Sólyom azt mondta: a magyar és a szerb elnöki kabinet közvetlen kapcsolatot - "forró drótot" - létesít egyrészt a kisebbségeknek a kulturális és iskolai ügyeit érintő témákban, másrészt gazdasági kérdésekben. Felidézte, hogy a legutóbbi szerb-magyar államfői találkozón - tavaly decemberben Szabadkán - közös levelet fogalmaztak meg a magyar és a szerb tudományos akadémia elnökének, kérve, hogy állítsanak föl történész bizottságot a II. világháború végnapjaiban a Vajdaságban történt események objektív kivizsgálására. A Magyar Tudományos Akadémián már felállt ez a testület. "Reméljük, a szerb akadémia is hamarosan megteszi ezt a lépést" - mondta Sólyom.

Boris Tadic közölte, hogy az év végéig megépül a Budapest-Belgrád autópályának a magyar határ és a szerb főváros közötti szakasza. Ez szerinte a magyar gazdaság fejlődéséhez is hozzá fog járulni. Az oktatásról annyit mondott: foglalkozni kell ezzel a kérdéssel, mert ez a kulturális önazonosság megőrzésének fontos eszköze.

Sólyom László előzőleg Újvidéken a Duna-parton megkoszorúzta a fasizmus áldozatainak emlékművét. A köztársasági elnök háromnapos vajdasági körútjának zárásaként vasárnap este Szabadkán beszédet mond a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség március 15-i ünnepi megemlékezésén.