Másodfokon megfelezték Weiszenberger büntetését

Vágólapra másolva!
A Szegedi Ítélőtábla szerint Weiszenberger László egykori kiskunhalasi MSZP-s önkormányzati képviselő nem volt hivatalos személy, ezért hivatali vesztegetést sem követhetett el. A vádpontok közül csak a befolyással üzérkedésben és vesztegetésben találták bűnösnek, büntetését öt évről két és fél évre csökkentették a büntetését. Az ügyész fellebbez, harmadfokon a Legfelsőbb Bíróság dönt.
Vágólapra másolva!

Az első fokon kiszabott öt év helyett két év hat hónap börtönbüntetésre enyhítette Weiszenberger László, az MSZP korábbi kiskunhalasi önkormányzati képviselőjének büntetését kedden a Szegedi Ítélőtábla. Az ítélet szerint a férfit - aki nem volt jelen a tárgyaláson - bűnös vesztegetés és befolyással üzérkedés bűntettében, de a hivatali vesztegetés bűntettét nem követhette el, mivel nem volt hivatalos személy. Az indoklás szerint a kistérségi társulások nem közhatalmi, államigazgatási feladatot gyakorló szervek.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész fellebbezést jelentett be. A jogerős ítéletet a Legfelsőbb Bíróság hozza meg. Szintén a Legfelsőbb Bíróságnak kell döntenie az eddig szabadlábon védekező vádlott előzetes letartóztatásáról, amit az ügyész kezdeményezett. A vádlott védője egyelőre nem döntötte el, fellebbez-e, gondolkodási időt kért.

Az ítélet szerint a vádlott a 2003-ban még működő Területpolitikai Kormányzati Hivatal kistérségi megbízottjaként együttműködött egy kiskunhalasi cég ügyvezetőjével és egy kunfehértói motel bérlőjével egy vissza nem térítendő - 17 millió forintos - pályázati támogatás megszerzésében. A támogatás kifizetése után Weiszenberger felhívta a motel bérlőjét, és ötmillió forintot kért tőle, azt állítva, hogy a pályázat elbírálását koordináló minisztérium egy meg nem nevezett munkatársának kell azt visszajuttatnia a pályázat elfogadása fejében, valamint neki is jár valamennyi a közbenjárásért.

A követelés biztosítására Weiszenberger 2,5 millió forintos tartozáselismerő bizonylatot íratott alá a motel bérlőjével. A nyilatkozatra hivatkozva a vádlott 2004 szeptemberében kétszer is írásos fizetési felszólítást küldött, illetve többször szóban is követelte a tartozás kiegyenlítését. A motel bérlője azonban kép- és hangfelvételt készített az egyik beszélgetésről, amelyen Weiszenberger közölte, ellenérték fejében vissza nem térítendő állami támogatást tud intézni, majd utóbb erre hivatkozva a fizetést végleg megtagadta. A rejtett kamerával készített felvételt a HírTV mutatta be, még 2007 őszén.

Az esetre a Zuschlag-ügy nyomozása során derült fény, de az ügyészség elkülönítette a két nyomozást. A szabadlábon védekező Weiszenberger Zuschlag János korábbi MSZP-s politikus képviselőtársa volt a kiskunhalasi önkormányzat MSZP-frakciójában. A botrány kirobbanása után lemondott mandátumáról. Az eljárás során nem sikerült megállapítani, hogy a vádlott - aki bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett - rendelkezett-e olyan minisztériumi kapcsolatokkal, amelyekre hivatkozott, illetve az sem derült ki, hogy ténylegesen jutott-e valamilyen anyagi előnyhöz.