Nyomoznak Borovszky kihallgatási jegyzőkönyvének kiszivárgása miatt

Vágólapra másolva!
Nyomozást rendelt el az ügyészség amiatt, hogy megjelent egy internetes oldalon az Oktatási Minisztérium esélyegyenlőségi főigazgatósága felfüggesztett vezetőjének kihallgatási jegyzőkönyve. Nem tudják, hogy az ügyészségi kihallgatásról készült dokumentum hogyan került ki, és ahhoz volt-e köze esetleg valamelyik ügyésznek is.
Vágólapra másolva!

Nyomozást rendelt el kedden a Központi Nyomozó Főügyészség közokirattal visszaélés gyanúja miatt, miután az Oktatási Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának felfüggesztett vezetőjével felvett szeptemberi kihallgatási jegyzőkönyve megjelent egy internetes oldalon. Az ügyészség közleménye szerint ismeretlen személy ellen folyik az eljárás, egyelőre nem tudják, hogyan és kinek a közreműködésével került nyilvánosságra a kihallgatás jegyzőkönyve.

Az ügyészségi közleményben nem nevezik meg sem a kihallgatott egykori vezetőt, sem az intertes portált, ahová kikerült az irat. A Kuruc.info radikális honlap azonban március 5-én közzé tette az Oktatási Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának felfüggesztett vezetőjének, Borovszky Tímea kihallgatási jegyzőkönyvét. A dokumentum még jelenleg is elérhető az interneten, az oldalon megjelent iraton az látható, hogy a dokumentum felthetően egy ügyészségi faxról érkezett. A jegyzőkönyv megjelenése miatt Borovszky védője is feljelentést tett.

Mivel az "elkövető személye még nem ismert - nem lehet tehát most még tudni, hogy esetlegesen ügyész vagy más személy hozható összefüggésbe ezen üggyel" - a Központi Nyomozó Főügyészség kezdeményezte, hogy ők nyomozhassanak az ügyben - derül ki a közleményből.

Március elején emelt vádat a Budapesti Nyomozó Ügyészség Borovszky Tímea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) korábbi esélyegyenlőségi főosztályvezetője ellen vesztegetés bűntette miatt. A vádirat szerint Borovszky egyik beosztottja, K. A. számára szerzett pénzt abból az összegből, amelyet a hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatására szántak. K. A. 2008-as megbízási szerződése szerint havi bruttó 300 ezer forintot kapott az OKM-tól. Borovszky még 2007-ben arra tett javaslatot, hogy ezt az összeget 350 ezer forintra emeljék, Hiller István miniszter ezt nem fogadta el.

Borovszky 2008 tavaszán arra kérte a hátrányos helyzetű tanulók támogatásával foglalkozó HÖOK Hallgatókért Alapítványt, hogy a minisztérium által kifizetett támogatásból titokban 600 ezer forintot adjon át K. A.-nak, ezzel kiegyenlítve azt a havi 50 ezer forintot, melytől K. A. azért esett el, mert a miniszter nem fogadta el a fizetésemelésről szóló javaslatot.