Hűtlen kezelés miatt emelnének vádat a tatai edzőtábor igazgatója ellen

Vágólapra másolva!
52 millió forint kárt okozó hűtlen kezelés gyanújával emeltetne vádat a rendőrség Orbán István, a tatai edzőtábor korábbi igazgatója ellen. Orbán a gyanú szerint pénzt kért egy vállalkozótól cserébe azért, hogy a vállalkozó építhesse fel az edzőtáborba tervezett emlékművet. Azzal is gyanúsítják, hogy a tábor klimatizálási munkáit végző vállalkozót megpróbálta megvesztegetni, illetve hogy ingyen evett és ivott az edzőtábor büféjében.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés, 5 rendbeli vesztegetés, 3 rendbeli sikkasztás és 1 rendbeli csalás miatt emeltetne vádat a rendőrség a tatai edzőtábor korábbi igazgatója, Orbán István ellen. A másfél éve indult nyomozás végeredményeként az ügynek az igazgatón kívül 5 gyanúsítottja van, valamennyien az edzőtábor korábbi dolgozói.

Az eljárás egy névtelen feljelentő levele alapján indult. Tanúvallomások és hangfelvételek bizonyítják, hogy a korábbi igazgató pénz kért és fogadott el azoktól a vállalkozóktól, akikkel a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet budapesti központja megbízási szerződést kötött az edzőtáborban elvégzendő munkákra. Jövőbeni, lehetséges megbízásokat helyezett kilátásba a cégek vezetőinek és fejenként 250 ezer forintot kért tőlük ezért. Arra is volt példa a gyanú szerint, hogy készpénz helyett klímaberendezést kért otthonába, de az a vállalkozó nem engedett a vesztegetésnek.

Az edzőtáborban üzemelő büfé tulajdonosát is "sakkban tartotta" a rendőrség szerint. A korábbi igazgató ingyenes ellátást kért a büféstől magának és ismerőseinek, hogy a büfé tovább működhessen az edzőtáborban. Kiderült az is, hogy a gyanúsított egy több mint 150 ezer forintot érő GPS készüléket vásároltatott az edzőtábor nevére, egy, a létesítmény üzemeltetőjével szerződésben álló vállalkozóval, további megbízásokért cserébe. A szerkezetet azután maga használta, a rendőrök később a fiától foglalták le. A gyanú szerint a korábbi igazgató több mint 52 millió forint kárt okozott tevékenységével.

A rendőrök 2009 elején gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben Komáromi Lajost, a tatai Honvéd sportklub elnökét és Dala Tamást, a Nemzeti Sportuszoda igazgatóját is. Előbbit bűnsegédlettel, utóbbit csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsították meg az ügyészség akkori tájékoztatása szerint.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szerdai tájékoztatása szerint hatezer oldalnyi irathalmaz, több száz óra revizori munka eredménye a szerdán az ügyészségnek átadott vádemelési javaslat.