Bajnai megtartja emlékbe a kormányfőként keresett 12 forintot

Vágólapra másolva!
Elrakja emlékbe az egy éves munkával keresett 12 forint miniszterelnöki fizetését Bajnai Gordon - olvasható a csütörtöki Blikkben. A kormányfő az olvasók kérdéseire válaszolva elmondta: 2014-ben tartja reálisnak az euró bevezetését, bízik benne, hogy a BKV-ügyekben kiszabott büntetések elrettentő hatásúak lesznek és mivel kispálos, örül Lovasi András Kossuth-díjának.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon kormányfő szerdán egy órán át fogadta a Blikk olvasóinak telefonjait és válaszolt az interneten feltett kérdésekre. Arra a kérdésre, mikor lesz euró Magyarországon, azt írta: ha a jelenlegi gazdasági pályán marad az ország, akkor 2014. január elsején euróval fizethetünk. Szerinte az euró bevezetésének elhalasztása ugyanakkor súlyos hiba lenne, mert a családok, vállalkozások biztonságával játszik az, aki ezt a folyamatot nem sietteti.

Mint mondta, mind a tizenkét forintot, amit az elmúlt egy évben miniszterelnökként keresett, megtartja és elrakja emlékbe. Szerinte a havi egy forintos fizetésnek fontos üzenete volt. "Azt kértük az állami intézmények, cégek vezetőitől, hogy a válság miatt, a szolidaritás érdekében érjék be ők is kevesebb fizetéssel, azt hiszem erre nem lett volna erkölcsi alapom, ha a saját fizetésemet nem csökkentem" - válaszolta az egyik olvasói kérdésre.

A BKV körüli botrányt firtató kérdésre a kormányfő azt írta: "A BKV botrányok megmutatták azt, amit már évek óta mindannyian érzünk, hogy kicsiben és nagyban a korrupció jelen van Magyarországon (...). Bízom benne, hogy a feltárt ügyek és a kiszabott büntetés elrettentő hatású lesz." Fontos lépésnek nevezte a tisztulás érdekében a kormány által bevezetett intézkedéseket: az ilyen ügyeket bejelentők védelmét és jutalmazását és az átlaghatósági megállapodásokat a közbeszerzéseknél. Ugyanakkor - mint írta - sajnálatos, hogy a párt- és kampányfinanszírozásról szóló törvényt az ellenzék tartózkodása miatt nem fogadta el a parlament.

Azt is elmondta, hogy fiatalon az LGT-én nőtt fel, de a Kispál és a borz is a kedvencei között van, ezért örült, hogy Lovasi András megkapta a Kossuth-díjat. A külföldiek közül a Pink Floyd a kedvence, de a tavalyi év legnagyobb koncertélménye az AC-DC volt - tette hozzá a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy hol folytatja a munkáját, Bajnai Gordon azt válaszolta: pár hónap szünetet tart, hogy családjával lehessen.