Kitiltották a koldusokat Pécs belvárosából

Vágólapra másolva!
Akár 30 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak a közterület-felügyelők mostantól arra a koldusra, aki Pécs történelmi belvárosában kéreget. A pécsi közgyűlés csütörtöki rendeletével az erőszakos kéregetők után ugyanis a néma koldusokat is kitiltotta ki a belvárosból.
Vágólapra másolva!

Rendeletben tiltotta meg a kéregetést a történelmi belvárosban Pécs önkormányzata csütörtökön. A képviselő-testület szerint eddig gyakori jelenség volt, hogy a járókelőket koldulók zaklatták Európa kulturális fővárosában, ennek azonban most véget vetettek.

Az erőszakos koldulást elviekben már eddig is büntették a baranyai megyeszékhelyen, mostantól azonban már a "néma kéregetés" is tilos. A csütörtökön elfogadott rendeletben pontosan meghatározták, hogy a város mely utcáiban tiltják meg a koldulást, a szabályozás lényegében lefedi az egész történelmi belvárost.

Aki vét a szabály ellen, s a rendeletben kijelölt övezetben kéreget, azzal szemben a közterület-felügyelők helyszíni bírságot szabhatnak ki. Ha szabálysértési eljárás indul, a büntetés akár 30 ezer forint is lehet. Szegeden és Kaposváron már érvényben van hasonló korlátozás.