Csak a jéghegy csúcsa az évi 30 gyerekáldozat

Vágólapra másolva!
Évente 30 gyerek hal meg a statisztikák szerint bántalmazás következtében, az [origo]-nak nyilatkozó gyerekorvosok és gyermekvédők szerint azonban ez csak a jéghegy csúcsa. Az eseteket sokszor nehéz bizonyítani, mert például az éheztetés vagy az elhanyagolás éppen annyira lehet bántalmazás, mint a verés, de ezek nehezebben kimutathatók. Hibás a rendszer is: az orvosok sokszor fenyegetések miatt nem merik jelenteni az eseteket, de előfordul olyan is, hogy az orvos nem vállalja az ezzel járó hercehurcát.
Vágólapra másolva!

"2006 karácsonyán történt, hogy az anyuka felhívott, hogy a gyermek nagyon sír, mert leesett az ágyról. Megvizsgáltam a gyermeket és a 3 hónapos csecsemő feje teljesen kék volt. Ekkor már lehetett sejteni, hogy ez több annál, mint hogy a gyermek leesett az ágyról. Kórházba utaltam, majd elvesztettem nyomukat. 2007 január elején értesültem, hogy a gyermek közben agyhalott lett" - mondta az [origo]-nak egy Budapest melletti település gyermekorvosa, aki azt kérte, hogy ne írjuk le a nevét. Mint mondta, ez volt a legszomorúbb gyerekbántalmazási eset praxisában.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kedden megjelent jelentésében azt állapította meg, hogy Magyarországon több ponton sérül a gyerekek különleges védelemhez és gondoskodáshoz való joga. Sajnálatosnak nevezte "azt az attitűdöt, mely szerint az orvos csak gyógyítja sérüléseket, de nem feladata a gyermekbántalmazás megelőzése". Különösen aggasztónak tartja, hogy a legritkábban a háziorvosoktól, házi gyermekorvosoktól érkeznek gyermekbántalmazásra utaló jelzések. (Erről bővebben itt olvashat.)

Az [origo]-nak nyilatkozó gyerekorvos azt mondta, "a legtöbb ilyen esetben gyakorlatilag semmit nem lehet látni. Márpedig látleletet csak arról lehet készíteni, ami látható, vagy radiológiai módszerekkel kimutatható". Legtöbben azt hiszik, hogy a gyermekbántalmazás fizikai bántalmazást jelent - mondta, "ennek az a veszélye, hogy látható nyomokat hagy". Szerinte gyerekbántalmazás lehet az éheztetés, a zsarolás, a bezárás, de akár az érdektelenség is, "tömören minden olyan eszköz, mely a gyermeknek testi vagy lelki fájdalmat okoz, vagy olyan tényezők, amelyek gátolják a gyermek normális fizikai-szellemi fejlődését". Ezek mindegyike sokkal nehezebben bizonyítható, mert nincsenek közvetlenül látható nyomai.

"Ha nincsenek egyértelmű jelei a fizikai bántalmazásnak, vagy nincsen hiteles forrásból visszajelzés, nagyon kevesen vállalják fel a hercehurcát". A bántalmazás gyanúját az orvos vagy a védőnő jelentheti a rendőrségnek vagy a gyámügynek. Az orvos szerint azonban a rendőrség "addig nem lép közbe, amíg nem folyik vér... Ha el is indul gyámügyi folyamat, akkor az orvos vagy a védőnő rendszeres megkeresésével és meghurcolásával jár, mindeközben átélik a szülők fenyegetőzését" - tette hozzá.

Évi 30 halott gyerek a jéghegy csúcsa

Kovács Zsuzsa a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének egyik alapító tagja évek óta foglalkozik a gyermekbántalmazás kérdésével. Kovács szerint a statisztikákból az derül ki, hogy Magyarországon évente körülbelül 30 gyerek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás miatt - mondta a doktornő. Mint mondta, ez egy átlagos szám, amely évről-évre változhat, a bántalmazott gyerekek száma akár több ezer is lehet. Az esetek körülbelül felében újszülöttek az áldozatok, akik nem kívánt, sokszor eltitkolt várandósság után, titokban születnek meg, őket soha nem látja gyermekorvos. A másik 15 eset bántalmazott vagy elhanyagolt gyermek.

Ezek az esetek mindig nagy port kavarnak, noha a közel kétmilliós gyerekpopulációban a harminc gyerek csak a jéghegy csúcsa - mondta Kovács. Szerinte szinte minden orvos praxisában előfordulnak bántalmazott gyerekek, a környezet szociális helyzetétől függ, hogy ritkábban vagy gyakrabban. Az ő körzetébe körülbelül 700 gyerek tartozik, az elmúlt néhány évben 2-3 olyan bántalmazott vagy elhanyagolt esettel találkozott, amikor szükségesnek látta, hogy bejelentést tegyen.

"Egyetértek azzal, hogy több gyermeknél történik bántalmazás, mint ahány jelzés a megfelelő szervekhez érkezik, de itt perdöntő a bántalmazás mértéke" - mondta az [origo]-nak névtelenül nyilatkozó orvos, aki szerint a jelzőrendszer is működhetne hatékonyabban. Azt állította, ő maga sem tudja, hogy bizonytalan esetekben "mely kritériumok alapján" kell döntenie. "Bizonytalan esetben soha nem tettem feljelentést a gyámügy felé, ilyenkor folyamatosan figyelemmel kísérem a családok, gyermekek helyzetét" - mondta.

Laza kapcsolat

A bántalmazott gyerekekkel foglalkozó jelzőrendszeri hálózatot - amelybe a gyermekorvosokon kívül a védőnők, a kórházak, az iskolák is beletartoznak - országszerte a gyermekjóléti szolgálatok működtetik a gyermekvédelmi törvények alapján. A jelzőrendszer működésének lényege, hogy ha bárkiben felmerül egy gyerek veszélyeztetettségének gyanúja, kötelezettsége írásban jelezni az illetékes gyermekjóléti szolgálat felé. Ha azt látják, hogy a gyerek közvetlen veszélynek van kitéve, az illetékes hatóságokat, például a gyámhatóságot vagy rendőrséget haladéktalanul értesíteni kell.

A gyermekjóléti szolgálatok egyetértenek abban, hogy a gyakorlatban ez nem mindig így van. Az [origo]-nak nyilatkozó budapesti, soproni és miskolci gyermekjóléti központokban azt mondták: a kórházi szociális munkásokkal a legszorosabb, a gyermekorvosokkal a leglazább a kapcsolatuk.

Forrás: AFP
A védőnők csak egy bizonyos korosztályra tudnak odafigyelni

Gúr Péter Attila, a Miskolci Családsegítő Központ igazgató-helyettese szerint náluk alacsony a gyermekorvosoktól érkező jelzések aránya, az iskolákból például lényegesen több jelzést kapnak, mint az orvosoktól. A súlyos esetekről általában nem közvetlenül a gyermek háziorvosától, hanem a gyermekosztályokon dolgozó szakemberektől, szociális munkásoktól kapnak jelentést, illetve nem elhanyagolható a védőnők szerepe sem: "Azért is lehet alacsonyabb az orvosi jelzések száma, mert sok gyermekorvos a védőnőkön keresztül kommunikál. Ennek részben talán az lehet az oka, hogy az amúgy is leterhelt orvosnak nincs ideje vagy energiája kitölteni a papírokat, inkább rábízza a jelzését a védőnőre" - mondta.

"Többet ér, ha nem öntik le sósavval az autóját"

A védőnők gyakran közvetítő szerepet töltenek be a gyermekjóléti szolgálat és az orvosok között - mondta az [origo]-nak Roth Gyuláné, a Sopron és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ módszertani munkatársa. Szerinte ennek több oka van: "A gyermekjóléti szolgálat fiatal szervezet, mindössze 12 éve működik. Régebben minden orvoshoz tartozott egy védőnő. Most annyiban más a helyzet, hogy a védőnők továbbra is az utcák szerinti körzetekbe tartoznak, az orvosok viszont szabadon választhatók."

Kovács szoros kapcsolatban van a védőnőkkel is, ugyanabban a rendelőben dolgozik, ezért náluk az orvos és a védőnő általában közösen ad jelzést a problémás esetekről. Mint mondta, vannak helyek, ahol nem ilyen jó a kapcsolat az orvos és a védőnő között. Előfordul például, hogy a védőnő jelzi a bántalmazásokat a gyermekjóléti szolgálat felé és az orvos nem tud erről. Ez befolyásolhatja például az orvosok megjelenését a statisztikákban. Másik gond, hogy a védőnőknek csak az iskolás korosztályig van kiemelt szerepük, a nagyobb gyerekek így sokszor láthatatlanná válnak - mondta Nagy Ferenc, a IX. Ferencvárosi Fehér Holló Gyermekjóléti központ vezetője.

Az orvosok passzivitásának okai között többen említettek olyan eseteket, amikor az orvost szó szerint megfélemlíti a család, hogy bosszút áll rajta, ha elárulja őket. A gyermekjóléti szolgálatok szerint főleg a kisebb településeken fordulnak elő olyan esetek, amikor ezek a fenyegetések célba érnek, bár Nagy Ferenc szerint Budapesten sem jobb a helyzet: "Az egyik budapesti kerület háziorvosi szolgálatától hallottam, hogy neki többet ér, ha nem öntik le sósavval az autóját" - mondta.

Gyakori, hogy különböző szereplők eltérően értelmezik a gyermekvédelmi törvényt, és így egymástól eltérően ítélik meg saját szerepüket. Máshogy olvas a sorok között az egészségügyi és a szociális szakember - magyarázta Nagy.

Az [origo] által megkérdezett valamennyi orvos és gyermekjóléti szakember egyetért abban, hogy jobban működik a rendszer, ha a szereplők személyesen ismerik egymást. "Ha mi keressük meg a gyermekorvosokat konkrét esetekkel, nagyon segítőkészek és készségesek, például gyorsan visszaküldik a kért adatlapot. Az viszont, hogy ők keressenek meg minket, évente legfeljebb csak egy-egy esetben fordul elő. Ha viszont a gyermekorvos látja, hogy jól működik a közös munka, a jövőben is szívesen együttműködik: ide fog telefonálni, ha egy problémás családdal találkozik" - mondta a soproni központ munkatársa.