A rendőrkapitány szerepét is vizsgálják a csepeli kettős gyilkosságban

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indított a rendőrség annak feltárására, milyen szerepet játszhatott az azóta leváltott csepeli rendőrkapitány, Császár Mihály a csepeli kettős gyilkosság előzményeiben - írja a Népszabadság. A Tv2 információja szerint az egyik áldozat, a meggyilkolt intézményvezető halála napján a rendőrségen járt, ahol feljelentést készült tenni az egyik későbbi gyanúsított, Deme Gábor gazdasági igazgató ellen.
Vágólapra másolva!

Vizsgálja a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Tv2 Napló című műsorának információja alapján, hogy a csepeli kettő gyilkosság egyik áldozata halála napján találkozott az akkori csepeli rendőrkapitánnyal, Császár Mihállyal - írja a hétfői Népszabadság. A gyilkosság 2009. január 7-én történt a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában.

Az intézményvezetőt, Takács Józsefet és helyettesét, Papp Lászlót lőtték agyon. A rendőrség már másnap őrizetbe vette a két gyanúsítottat: a csepeli MSZP-ben is tevékenykedő Deme Gábort, aki az iskola gazdasági igazgatója volt, és a gondnoki feladatokat ellátó K. Tamást.

A Tv2-nek egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt azt mondta, hogy Takács január 7-én délelőtt Császárnál járt, de nincs nyoma annak, hogy feljelentést tett volna. Előzőleg Takács Orosz Ferenc csepeli alpolgármesterrel is találkozott, akinek azt mondta, hogy tőle egyenesen a rendőrségre megy, hogy pénzügyi visszaélések miatt feljelentse Demét. A meggyilkolt intézményvezető özvegye szerint Takács hetekig gyűjtött, rendszerezett Deme ellen szóló bizonyítékokat: fiktív számlákat, hamis dokumentumokat.

A Népszabadság szerint másfél órán át tartott Takács és Császár találkozója. Császár ugyanakkor azt állítja: Takács csak egy üveg bort vitt neki a halála napján, de azt a kocsijában felejtette, és ezért abban maradtak, hogy két hét múlva együtt ultiznak majd, és akkor megisszák.

Császárt 2009 márciusában váltotta le a budapesti rendőrfőkapitány. Azon a napon vonták vissza Császár vezetői megbizatását, amelyen meggyanúsították egy 2008 szeptembere óta folyó, hivatali visszaélés miatt indult eljárásban. Császárt azzal gyanúsították meg, hogy megpróbált közbenjárni egy ismerőseinél tartott házkutatás ügyében. A BRFK szóvivője tavaly márciusban azt mondta: van összefüggés az eljárás és Császár leváltása között, ugyanakkor tagadta azokat az akkori lapértesüléseket, melyek szerint a rendőrkapitányt azért mentették fel, mert szoros kapcsolatot ápolt volna a csepeli kettős gyilkosság egyik gyanúsítottjával.

A Népszabadság rendőrségi forrásból úgy tudja, a gyilkosság után Császár meglátogatta a gondnokot, K. Tamást a kórházban.

A Népszabadság információja szerint Császár szerepét akarja tisztázni a budapesti főkapitány által elrendelt vizsgálat. Ellenőrzik majd például, hogy Császár a gyilkosság délelőttjén vagy a bűncselekmény után beszélt-e telefon Demével vagy K. Tamással.

A rendőrség nyomoz az állítólagos pénzügyi visszaélések miatt is. A Népszabadság egy névtelenséget kérő informátortól úgy tudja, az iskolának több tanulója volt papíron, mint a valóságban, és a fiktív diákok után állami normatív támogatásokat vettek fel. A BRFK csak annyit közölt: az ügyben minden gyanús körülményt megvizsgálnak.