Magyarokat gyanúsítanak bevándorlók átverésével Kanadában

Vágólapra másolva!
A kanadai és a magyar hatóságok azzal gyanúsítanak egy csoportot, hogy magyarokat csábítottak Kanadába, menekültstátusz kérésére buzdították őket, elvették az irataikat és pénzüket, majd ingyen dolgoztatták őket. A kanadai hatóságok három embert fogtak el, akik jelenleg szabadlábon védekezhetnek. Olyanok is vannak köztük, akiket Magyarországon is köröznek.
Vágólapra másolva!

Többen Magyarországon is körözés alatt állnak annak a bűnbandának a tagjai közül, akik a gyanú szerint hamis ígéretekkel csábítanak embereket Kanadába, majd munkára, hamis szociális kérvények kitöltésére kényszerítik őket, a pénzüket pedig elveszik - közölte Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

Egy kanadai lap szombati számában számolt be arról, hogy a kanadai hatóságok - a magyar rendőrséggel együttműködve - nyomozást folytatnak egy állítólagos emberkereskedő bandával kapcsolatban. A hatóságok három ember ellen indítottak bírósági eljárást, ők szabadlábon védekezhetnek.

Az ORFK szerint a kanadai hatóságok megkeresték a magyar rendőrséget, és jelezték, hogy az illetékes kanadai rendőrség több magyar állampolgár ellen is nyomoz emberkereskedelem és csalás gyanúja miatt. A közölt adatok szerint a banda tagjai Magyarországról toboroznak férfiakat, és ráveszik őket, hogy Kanadába utazzanak, majd ott menekültstátuszt kérjenek. Érkezésük után azonban elkobozzák az irataikat, és hamis szociális kérvények kitöltésére kényszerítik őket, a kiutalt pénzt pedig elveszik tőlük. A rászedett férfiaknak emellett építkezéseken is dolgozniuk kell, az ezért kapott fizetést pedig szintén oda kell adniuk.

Az ügyben jelenleg bűnügyi információcsere folyik a kanadai és magyar hatóságok között. A gyanúsítottakkal kapcsolatban az ORFK egyelőre annyit közölt: az eljárás alá vont magyarok közül többeket Magyarországon is köröznek.

Pápai áldozatok

A Hamilton Spectator című lapnak az egyik állítólagos áldozat beszélt az emberkereskedelemmel vádolt banda működéséről. A névtelenséget kérő férfi elmondta: több emberrel együtt Pápáról csábították a kanadai Hamiltonba, jól fizető munka ígéretével. A férfi azt állította, hogy a bűnbanda tagjai megmondták nekik, hogy mit kell hazudniuk a kanadai bevándorlási hivatalnak. Megérkezésük után azonban elvették okmányaikat, és ingyen kellett dolgozniuk építkezéseken, az egyik vádlott cégénél.

A férfi elmondta, hogy néhányuknak sikerült megszökniük, és jelezték az esetet a kanadai hatóságoknak, amelyek nyomozást indítottak az ügyben. A Kanadai Királyi Lovasrendőrség egyik tisztje a lapnak elmondta: ezek a vádak egy folyamatban lévő nyomozás részét képezik, amelyet a lovasrendőrség, a kanadai határőrség, valamint a bevándorlási minisztérium végez, a magyar rendőrséggel együttműködve. A tiszt ennél többet nem árult el az ügyről.

Fizetség nélküli munka

Három hamiltoni lakos ellen vádat emeltek a kanadai hatóságok, amiért állítólag azt tanácsoltak legalább hat férfinak, hogy hazudjanak a bevándorlási hatóságoknak. A vád képviselője szerint egyikük egy, a rokonaiból álló roma csoport vezetője, akik jól fizető munka ígéretével csábítottak embereket Magyarországról Kanadába, ahol a férfi vállalkozásánál kellett bejelentés nélküli munkát végezniük, fizetség nélkül.

A férfi tagadta az ellene felhozott vádakat, de ennél többet nem mondott. Ügyvédje közölte a lappal, hogy több időre van szüksége, mielőtt nyilatkozna az üggyel kapcsolatban. Mindhárom vádlott óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. Azt nem közölte a kanadai lap, hogy mikor kezdődik a tárgyalásuk.