Nem fogadták el a BKV-bizottság fővárosi vezetésnek kellemetlen jelentését

Vágólapra másolva!
Nem fogadta el a fideszes elnök jelentéstervezetét csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés BKV-ügyeket vizsgáló bizottsága, így pénteken eredmény nélkül fejezik be a munkát. A jelentés több embert elmarasztalt volna a BKV-nál kirobbant botrányok miatt.
Vágólapra másolva!

Vizsgálati jelentés nélkül fejezte be munkáját a Fővárosi Közgyűlés BKV-ügyeket vizsgáló bizottsága, miután a testület csütörtöki ülésén nem fogadták el a fideszes György István elnök által beterjesztett jelentéstervezetet. A voksolásnál szavazategyenlőség alakult ki, a bizottsági elnök által készített jelentéstervezetet a fideszes és MDF-es képviselők támogatták, három képviselő tartózkodott és ketten ellene szavaztak.

Steiner Pál szocialista delegált az ülés után azt mondta, hogy a bizottság jól végezte a munkáját, a jelentést azért nem fogadták el, mert György István nem a korábban tapasztalt korrekt munkát akarja folytatni, hanem szakmai jelentés helyett "kampányfeladat" teljesítésébe kezdett. Steiner szerint a jelentéstervezet alkalmatlan volt a vitára, mert olyan tényekre is hivatkozott, "amelyek az ülésen el sem hangzottak, sajtószemléből tette bele" az elnök. György István azt mondta, a volt BKV-vezetők sajtónyilatkozatai azért kerültek bele a jelentéstervezetbe, mert "nem lehet szó nélkül elmenni" amellett, amit mondtak.

A jelentés előtt a bizottság arról is döntött, hogy nem kérik a közgyűlést, hogy pénteken lejáró mandátumukat 45 nappal hosszabbítsa meg. Ebben a kérdésben is szavazategyenlőség volt, az MSZP-s és SZDSZ-es delegáltak a hosszabbítás mellett, a fideszesek és az MDF ellene szavazott. A bizottságot a BKV-nál kitudódott, a közlekedési céget érintő szabálytalanságok munkajogi, polgári jogi és esetleges büntetőjogi vonatkozásainak kivizsgálására november 26-án alakította a Fővárosi Közgyűlés, a bizottság 120 napra szóló mandátuma pénteken jár le.

A Népszabadság szerint György István jelentéstervezete Demszky Gábor főpolgármestert, Hagyó Miklós korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettest, illetve a BKV korábbi vezérigazgatóit is elmarasztalná. Demszky Gábor főpolgármester többek között abban hibázott, hogy "a hozzá eljutott jelzések ellenére nem tett érdemi lépéseket a BKV-botrányok megelőzésére, kivizsgálására". A jelentés felrója Demszkynek azt is, hogy "a felelősséggel nem bíró politikai főtanácsadó, Mesterházy Ernő politikai mozgásterét korlátlanná tette". A tervezet szerint Hagyó Miklós korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes abban hibás, hogy "feladatait félreértelmezve járt el", valamint "feladatai teljesüléséről hiányosan vagy egyáltalán nem adott számot".

Hibásnak tartja a kialakult helyzetért a dokumentum a városháza gazdasági bizottságát, mert nem tudta megfelelően érvényesíteni a tulajdonos főváros érdekeit, a BKV igazgatóságát és a felügyelőbizottságot is. A tervezet a cég korábbi vezérigazgatóit, Aba Botondot, Antal Attilát és Balogh Zsoltot is elmarasztalta.