BKV-ügy: előzetesben marad Demszky tanácsadója

Vágólapra másolva!
Június 5-ig előzetes letartóztatásban marad a BKV-ügyben gyanúsított Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester volt főtanácsadója. Z. Tibort,  a BKV volt főosztályvezetőjét ugyanakkor szabadlábra helyezte a Fővárosi Bíróság.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásban marad a BKV-ügyben gyanúsított Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester volt főtanácsadója - döntött a Fővárosi Bíróság. Z. Tibort, a BKV volt főosztályvezetőjét ugyanakkor szabadlábra helyezte a másodfokú bíróság.

A Fővárosi Bíróság pénteken közölte, hogy Mesterházy Ernő esetében az elsőfokú bíróság végzését helybenhagyta. Ez azt jelenti, hogy a tanácsadó június 5-ig előzetesben marad.

Mint a bíróság írta, a különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt Sz.-né Sz. Eleonóra és társai ellen folyamatban lévő büntetőügyben Z. Tibor gyanúsított esetében megváltoztatta az elsőfokú bíróság végzését: megszüntette előzetes letartóztatását, és elrendelte szabadlábra helyezését. A másodfokú bíróság szerint a gyanúsított esetében az előzetes letartóztatás törvényi feltételei nem állnak fenn - tették hozzá.

Mesterházy Ernő a rendőrség gyanúja szerint a BKV vezetőit rábírta arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére kössenek szerződéseket. A volt tanácsadó előzetes letartóztatását március elején hosszabbította meg a bíróság három hónappal.

Z. Tibort - Regőczi Miklós vezérigazgató-helyettessel együtt - február 3-án vette őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Akkor a volt vezérigazgató-helyettest hűtlen kezelés miatt hallgatták ki a nyomozók, akik szerint Regőczi Miklós 12 cég esetében mintegy 81 millió forint, Z. Tibor pedig 6 cég esetében több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a közlekedési társaságnak.

Regőczi Miklóst és Z. Tibort januárban Horváth Éva, Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes szóvivőjének fiktív foglalkozásával is meggyanúsították. A nyomozók szerint a volt szóvivő 2008. február 1. és 2009. szeptember 18. között úgy vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát. Regőczi Miklóst a napokban helyezte szabadlábra a bíróság.

Sz.-né Sz. Eleonórát, a BKV humánpolitikai igazgatóját január 6-án vette őrizetbe a rendőrség több mint 86 millió forintos végkielégítése miatt, különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával. Sz.-né Sz. Eleonóra végkielégítésére és továbbfoglalkoztatására 2009 júliusában derült fény, amikor a Magyar Nemzet azt írta: a hr-igazgatónak hiába fizettek ki 2008 márciusában - a prémiumokkal együtt - mintegy százmillió forint végkielégítést, havi 1,2 milliós fizetéssel a cég tovább foglalkoztatta őt.