Az ombudsman szerint jogellenes a pátyi megaberuházás

Vágólapra másolva!
A jövő nemzedék ombudsmanja szerint jogszabályellenes a pátyi önkormányzat golfpályaprojektre vonatkozó döntése. Az önkormányzat február 22-én hagyta jóvá, hogy az eredeti tervektől eltérően jóval nagyobb területen valósuljon meg a golfpályán kívül szállodát is magába foglaló beruházás. Az ombudsman szerint a döntéssel a közösség érdekeit a beruházói érdekei alá rendelték. Az ombudsman ezért a döntés hatályon kívül helyezését kezdeményezte.
Vágólapra másolva!

Jogszabályellenes a pátyi önkormányzat golfpályaprojektre vonatkozó eljárása - állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Az ombudsman kezdeményezte, hogy március 30-ig az önkormányzat képviselő-testülete helyezze hatályon kívül a golfpályaprojekt megvalósításáról szóló rendeletet. Fülöp közölte: ha az önkormányzat nem fogadja el az állásfoglalását, akkor az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

A projekt helyszínéül szánt százhektáros terület Páty külterületén, Telkivel szomszédos területen fekszik. A projekt részeként golfpálya, kiszolgáló létesítmények, szálloda, továbbá háromszáz üdülőegység és mintegy 1400-1600 lakás épülne.

Az önkormányzata február 22-i rendkívüli ülésén módosította a korábbi - 2006-ban elfogadott - településszerkezeti tervet, amely lehetővé tette, hogy nagyobb területen, bővített funkciókkal valósuljon meg a beruházás. Az első, 2006-ban elfogadott tervek alapvetően a golfpályáról szóltak, mostanra azonban egy jelentősen bővített, lényegében a golfpálya köré épülő új települést tervez a beruházó cég.

Az ombudsman közleménye szerint a képviselő-testület a beruházást lehetővé tevő szabályozást annak ellenére fogadta el, hogy azzal szemben az utóbbi hónapokban nagyarányú lakossági tiltakozás alakult ki. Fülöp szerint ráadásul az új szabályozás több szempontból is ellentétes a budapesti agglomeráció területrendezési tervéről szóló törvénnyel.

A törvénnyel ellentétes - az ombudsman szerint - többek között az, a pátyi szabályozás a beruházás teljes területét beépíthetővé tenné De a jogszabályt - az ombudsman szerint - az is sérti, hogy a szabályozás Telki közigazgatási határától 200 méteren belül jelölt ki új beépítésre szánt területet.

Az ombudsman megállapította azt is, hogy az önkormányzat nem vette figyelembe a Pest Megyei Földhivataltól érkezett, a termőföld védelmét szolgáló észrevételeit. Fülöp szerint aggályos az is, hogy a döntéssel a közösségi érdekeket a beruházói érdekek rendelték alá.

Az országgyűlési biztos megállapította, hogy az eljárás során nem tárták fel megfelelő mélységben a beruházás összetett hatásait. A közlemény szerint a döntéssel egy olyan beruházás valósulna meg, amivel tovább súlyosbodnának a térség környezeti problémái.