Szívátültetésre vár két gyerek a fővárosban

Vágólapra másolva!
Műszívre tettek a budapesti kardiológiai intézetben két gyereket, akik olyan súlyos állapotban vannak, hogy mindkettőn már csak egy új szív beültetése segíthet - közölte az RTL Klub Híradója. A gyerekek hasonló korúak, így az állapotuk dönti majd el, hogy ki kapja az első donorszívet.
Vágólapra másolva!

Két gyereket is műszívre tettek a budapesti kardiológiai intézetben, olyan súlyos állapotban vannak, hogy mindkettőn már csak egy új szív beültetése segíthet - közölte az RTL Klub Híradója. A gyerekek hasonló korúak, még a vércsoportjuk is azonos, így az állapotuk dönti majd el, hogy ki kapja az első donorszívet. Rajtuk kívül még négy másik gyerek is új szívre vár.

Az egyik, egy öt éves kisfiú január végén lett rosszul, akkor derült ki, hogy súlyos szívizom betegsége van. Négy nap alatt zajlott le otthon a betegség, hányinger, hasfájás miatt bevitték Miskolcra, ott 9 napot töltött el, aztán Budapestre vitték - mondta az RTL Klubnak a kisfiú apja.. A kardiológiai intézetben kiderült: a kisfiú szíve olyan rossz állapotban van, hogy csak új szív beültetése mentheti meg az életét.

Ugyancsak szívátültetésre vár a kórházban egy hat éves kisfiú. Neki is szívizombetegsége van, 10 napja van műszíven. A bátyja ugyanebben a betegségben halt meg.

Gyerekszív átültetést három éve végeztek először Magyarországon, azóta évről évre egyre több gyerek kap új szívet. "Évente nagyjából 5-10 gyermek transzplantációt kell elvégezni. 2009-ben 5 gyereket transzplantáltunk, ebből látszik, hogy azok, akik erre szorultak, nagyjából már megkaphatják Magyarországon a teljes ellátást" - mondta Ofner Péter, az Országos Kardiológiai Központ főigazgatója.

A gyerekek műszíves kezeléssel akár egy évig is elélhetnek. Most 30 olyan gyerekről tudnak Magyarországon, akik előbb-utóbb műszíves kezelésre szorulnak majd.