Bírósághoz fordul a kormány Sólyom kitiltása miatt

Vágólapra másolva!
A magyar kormány eljárást indít Szlovákia ellen az Európai Bíróság előtt, amiért tavaly augusztusban megtiltotta Sólyom László magyar köztársasági elnök beutazását - közölte kedden a kormányszóvivői iroda. A magyar álláspont szerint Pozsony megsértette az uniós jogot, amikor egy uniós irányelvre hivatkozva nem engedte be Sólyom Lászlót. Szlovákia szerint a tiltás jogszerű volt.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány az Európai Bíróság előtt kezdeményez eljárást Szlovákia ellen, amiért a szlovák hatóságok 2009. augusztus 21-én nem engedélyezték a magyar köztársasági elnöknek, hogy belépjen az ország területére - áll a kormányszóvivői iroda keddi közleményében. Sólyom Lászlót egy szlovákiak társadalmi szervezet hívta meg Révkomáromba, hogy ott beszédet mondjon Szent István szobrának avatási ünnepségén.

A magyar kormány 2009 októberében az Európai Bizottsághoz fordult az incidens miatt, azt kérve, hogy az uniós jog megsértése miatt indítson eljárást Szlovákia ellen. A szlovák hatóságok egy uniós irányelvre hivatkozva tiltották meg Sólyom beutazását. A bizottság megállapította, hogy Szlovákia tévesen hivatkozott az uniós jogra, de eljárást nem indított.

A magyar kormány ezek után úgy döntött, hogy az Európai Bíróság előtt folytatja az eljárást Szlovákia ellen. A magyar kormány annak megállapítását kéri, hogy Szlovákia megsértette az alapszerződéseket és az irányelvet a közösségi jog visszaélésszerű hivatkozásával, valamint azzal, hogy nem zárja ki hasonló intézkedés megtörténtét a jövőben - áll a magyar kormány közleményében.

Az uniós eljárási szabályok értelmében először most is az Európai Bizottság elé kell terjeszteni az ügyet. Balázs Péter külügyminiszter már elküldte a magyar beadványt a bizottságnak, amelynek három hónapja van a szükséges lépések megtételére. Magyarország ezt követően tudja benyújtani keresetét az Európai Bíróságnak.