Már emlékszik a feljelentésre a korábbi csepeli rendőrkapitány

Vágólapra másolva!
Valóban járt nála és beszélt a tervezett feljelentésről a csepeli kettős gyilkosság egyik áldozata - ismerte el Császár Mihály korábbi csepeli rendőrkapitány a Népszabadságnak adott interjújában. Császár korábban a Tv2 műsorában még tagadta hogy feljelentésről beszélt volna a későbbi áldozattal, a Népszabadságnak már azt mondta: már a gyilkosság napján elmondta a nyomozóknak, hogy a későbbi áldozat fel akarta jelenteni az egyik gyanúsítottat.
Vágólapra másolva!

"Tiszta a lelkiismeretem, ma is állítom, hogy a helyszínen szakszerűen intézkedtem, és abban is volt némi szerepem, hogy a BRFK néhány óra alatt sikeresen felderítette a csepeli kettős gyilkosság elkövetőit" - mondta a Népszabadságnak Császár Mihály, Csepel korábbi rendőrkapitánya. A BRFK az után kezdett vizsgálódni Császárnak a 2009 januárjában történt csepeli kettős gyilkosság előzményeiben játszott szerepéről, hogy a Tv2 Napló című műsorában elhangzott: az egyik áldozat, Takács József a halála napján találkozott Császárral.

Bár Császárt egyelőre nem gyanúsítják semmivel, a Budapesti Nyomozó Ügyészség hétfőn nyomozást rendelt el hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás gyanúja miatt. A korábbi rendőrkapitány ügyvédje a Népszabadságnak azt mondta, ebben az ügyben ez a bűncselekmény "fogalmilag kizárt". Skoda Gabriella, az ügyészség szóvivője ugyanakkor hétfőn az [origo]-nak megerősítette, hogy a rendőrség Császárra vonatkozóan kért vizsgálódást.

A korábbi rendőrkapitány a lapnak azt mondta: ő már a gyilkosság után közvetlenül elmondta a BRFK nyomozóinak - erről jegyzőkönyv is készült -, hogy Takács, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola igazgatója a gyilkosság napján áldozata járt nála, és elmondta: fel akarja jelenteni Deme Gábort, az iskola gazdasági igazgatóját, a bűncselekmény egyik gyanúsítottját. Takács állítólag azt mondta, előbb még beszélnie kell Orosz Ferenccel, a kerület alpolgármesterével.

A Napló műsorában Orosz azt állította, Takács már az előtt járt nála és beszélt a gazdasági visszaélések miatt tervezett feljelentésről, hogy elment volna a rendőrkapitányhoz. Császár pedig korábban, a Napló megkeresésére még azt állította, hogy Takáccsal nem beszéltek a feljelentésről, csak magánügyekről. Erről a korábbi rendőrkapitány most a Népszabadságnak azt mondta: épp egy baráti társaságban szórakozott, amikor felhívták, és hiba volt nyilatkoznia a tévének.

Császár Mihály a Népszabadságnak azt is tagadta, hogy a gyilkosság után a kórházba sietett volna, hogy beszéljen K. Tamással, az iskola gondnokával, akit a gyilkosság elkövetésével gyanúsítanak. A korábbi rendőrkapitány szerint ő csak három járőrt küldött a kórházba, hogy őrizzék a férfit, akiről addigra kiderült, hogy nem hős, hanem valószínűleg gyilkos, illetve felhívta a kórházat, hogy ne mossák le a K. Tamás kezét, amíg a helyszínelők meg nem vizsgálják, van-e rakta lőpornyom.

2009. január 7-én kettős gyilkosság történt a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. Takács Józsefet és helyettesét, Papp Lászlót lőtték agyon. A rendőrség már másnap őrizetbe vette a két gyanúsítottat: a csepeli MSZP-ben is tevékenykedő Demét, és K. Tamást. Császárt nem sokkal ezután, tavaly márciusban váltották le a csepeli kapitányság éléről, a rendőrségi szóvivő akkori indoklása szerint egy másik ügy miatt. Ebben a másik ügyben azóta tisztázta magát Császár, a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a hivatali visszaélés vádja alól. (Erről az ügyről és Császár karrierjéről részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.)