Vágólapra másolva!
Távoznia kell posztjáról Székely Juditnak, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium foglalkoztatási és képzési szakállamtitkárának, miután a kormányfő a tárca miniszterének javaslatára május 31-i hatállyal felmentette őt. Székely március 15-én még állami kitüntetést kapott munkája elismeréseként. A minisztérium sajtótitkársága nem árulja el, miért mentették fel Székelyt nem sokkal azelőtt, hogy megbízatása a választásokat követő kormányváltás miatt amúgy is hamarosan megszűnne.
Vágólapra másolva!

Felmentette tisztségéből Bajnai Gordon kormányfő Székely Juditot, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) szakállamtitkárát 2010. május 31-i hatállyal - olvasható a Magyar Közlöny március 31-i számában. A felmentéséről szóló határozat kihirdetése előtt két héttel Székely állami kitüntetést kapott. A Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje polgári tagozata kitüntetést nyújtotta át neki március 15-én Sólyom László államfő "több évtizedes eredményes vezetői tevékenysége, a foglalkoztatáspolitika és a képzés, felnőttképzés területén végzett munkája elismeréseként".

A szakállamtitkárok felmentését mindig az illetékes miniszter javasolja a kormányfőnek, és ő tesz javaslatot a megbízatás megszűnésének időpontjára is. Az SZMM sajtótikársága megtagadta a válaszadást az [origo] kérdésére arról, miért mentették fel Székelyt, mi indokolta ezt. "A Magyar Közlönyben megjelentekhez nem kívánunk semmit hozzátenni" - írta pénteken a sajtótitkárság. Megkerestük ezzel a kérdéssel a Kormányszóvivői Irodát is, ám ott az SZMM sajtótitkárságához irányítottak bennünket.

Szerettük volna magát Székely Juditot is megkérdezni a felmentése okáról, de titkárságán telefon azt közölték: kizárólag a sajtótitkárság közvetítésével lehet nyilatkozatot kérni a szakállamtitkártól. Levélben kértük a sajtótitkárságot: tegyék lehetővé, hogy megkérdezhessük Székely Juditot, de erre a kérésünkre még nem kaptunk választ.

Székely 2006-tól volt foglalkoztatási és képzési szakállamtitkár a minisztériumban: feladatkörébe tartozott a foglalkoztatáspolitika, a felnőttképzés és a szakképzés, valamint a közmunkaprogramok szakmai irányítása. A minisztérium honlapján olvasható életrajza szerint korábban közel 10 éven át az Országos Munkaügyi Központban dolgozott, 2000-től a Gazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai főcsoportfőnöke volt, 2001. január 1-től foglalkoztatási helyettes államtitkárnak nevezték ki, 2002 júniusától 2006-ig pedig a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium foglalkoztatáspolitikai helyettes államtitkára volt.

Állami kitüntetésére 2009. november 1-ig kellett megtenni a javaslatot a kitüntetésekre vonatkozó jogszabály alapján, a díjat Sólyom László a miniszterelnök előterjesztése alapján adományozza. Székely felmentése váratlan, mert megbízatása - miként valamennyi szakállamtitkáré - az áprilisi választások miatt mindenképpen, automatikusan megszűnt volna a kormány megbízatásának megszűnésével.