Április végéig vizsgálják a Volán gyanús buszbeszerzését

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban ugyan már peren kívüli egyezséggel lezárult a Daimler korrupciós ügye, Magyarországon az MNV Zrt. még majdnem egy hónapig vizsgélja a Volánbusz 2005-ös buszbeszerzését. Az amerikai igazságügy-minisztérium szerint a 32 busz beszerzéséért több mint 300 ezer euró ütötte magyar kormánytisztviselők markát.
Vágólapra másolva!

Várhatóan április végén zárul le a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vizsgálata a Volánbusz autóbusz-beszerzése ügyében, ami az Egyesült Államok igazságügy-minisztériuma szerint összefüggésben állhat a Daimler német autógyártó cégnél felmerült korrupciós botránnyal - mondta pénteken újságíróknak Szollár Domokos kormányszóvivő. A szóvivő szerint az ügyben sem a magyar kormányt, sem más intézményeket nem kerestek meg, így kormányzati vizsgálatra sincs szükség.

A MNV Zrt. vezérigazgatója március 24-én rendelt el vizsgálatot a Volánbusz 2005-ös buszbeszerzése ügyében, miután az amerikai igazságügy-minisztérium keresetet nyújtott be a washingtoni szövetségi kerületi bíróságon. A kereset szerint a többek közt a Mercedes márkát gyártó Daimler legalább 22 országban fizetett le kormánytisztviselőket, akiknek egy évtizeden keresztül több tízmillió dollár kenőpénzt juttattak. A periratból kiderült, hogy a Daimler több mint 300 ezer euró összeget is kifizethetett kenőpénzként magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben a Volánbusz egy buszvásárlási ügylete kapcsán.

A dokumentum együtt kezelte az ügyben az osztrák és a magyar szálat. A kereset szerint a Mercedes-Benz autóbuszokat forgalmazó EvoBus Hungaria Kft. 2005. május 23-án vagy környékén megegyezett arról, hogy 32 buszt ad el az állami tulajdonú Volánbusz vállalatnak. Az EvoBus Hungária az EvoBus Austria vállalattól vásárolt autóbuszokat. A tranzakcióval kapcsolatban az EvoBus Austria vállalat jóváhagyta 333370 euró "jutalék" kifizetését az amerikai USCON cégnek azzal a megállapodással, hogy az összeg egy részét vagy egészét magyar kormánytisztviselőknek továbbítják.

A Volánbusz Zrt. akkor azt közölte: az EvoBus ügyletével kapcsolatban nem rendelkezik információval. Az EvoBus Hungaria Kft. pedig annyit közölt: a buszeladási ügyletről a Daimler április 1-i amerikai bírósági meghallgatásáig nem ad információt, utána viszont részletesen tájékoztatja a közvéleményt.

A Daimler-ügyben április 1-jén egy szövetségi bíró jóváhagyta Washingtonban a peren kívüli egyezséget, amelynek értelmében a Daimler 185 millió dollárt fizet az igazságügy-minisztériumnak és a tőzsdefelügyeletnek, továbbá német és orosz leányvállalata is bűnösnek vallja magát az amerikai törvények két rendbeli megsértésében. A Daimlernek - hogy elkerülje a bűnvádi eljárást, és lezárják az ellene folytatott vizsgálatokat - ezen kívül alá kell vetnie magát egy független felügyelő ellenőrzésének.