Hullámzó lelkiállapotúnak ismerték Daróczit

Vágólapra másolva!
Bár tudni lehetett róla, hogy depresszióra hajlamos, mégis minden ismerősét megdöbbentette Daróczi Dávid korábbi kormányszóvivő péntek esti öngyilkossága. Régi ismerősei és korábbi kollégái egy romaságát megszenvedő, de azzal megbékélő embernek ismerték Daróczit, aki "a legkarakánabb volt mindannyiuk közül". Az utóbbi időben látni lehetett rajta, hogy megviselt - mondták ismerői, akik magánéleti okot sejtenek halála mögött.
Vágólapra másolva!

"Megdöbbenve, értetlenül és hitetlenkedve állok a hír előtt: teljesen hihetetlen, hogy öngyilkos lett" - mondta az [origo]-nak Daróczi Dávid korábbi kormányszóvivő halálhíre reagálva a férfi másod-unokatestvére, Daróczi Gábor. A volt kormányszóvivő péntekről szombatra virradó éjjel lett öngyilkos egy Andrássy úti házban, a mentők már hiába próbálták újraéleszteni (az öngyilkosságról itt olvashat). Az [origo]-nak nyilatkozó ismerősei azt mondták, csak találgatni tudnának, mi vezetett a tragédiához.

"A leghatározottabb, legkarakánabb és a legegyenesebb volt mindannyiunk között, így duplán érthetetlen, hogy miért tette ezt" - mondta Daróczi Gábor, aki az elmúlt években az oktatási minisztérium miniszteri biztosaként inkább csak munkaügyekben beszélgetett másod-unokatestvérével. "Az elmúlt években nem nagyon találkoztunk, utoljára egy étteremben futottunk össze, az élet történései sajnos messzire sodorták" - mondta.

"Gyerekkorától kezdve ismertem, táboroztattam, figyeltem a fejlődését, és bár nem tartoztam a szűk baráti körébe, kölcsönösen tiszteltük egymást" - emlékezett Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke. Szerinte Daróczi kormányszóvivőként eljutott a legmagasabbra, és bizonyította, hogy maximálisan meg tud felelni a nagy képességeket követelő munkának. "Önmagában azzal, hogy ide juthatott, és naponta képes volt teljesíteni az elvárásokat, bizonyítani tudta a világnak, hogy a cigányok nem csak szalmalángnyi felvillanásokra képesek, hanem tartós teljesítményre is " - mondta.

Megviselt közszereplő

Horváth szerint ugyanakkor a hivatása nagyon igénybe vette, komolyan meg is viselte Daróczit: ezt szerinte az arcán is lehetett látni az utóbbi időben. Szerinte a volt kormányszóvivő rendkívül érzékeny lelkű ember volt, aki nagyon sokat küzdött azért, hogy kilépjen az árnyékából, és őrlődött azon, hogy mit vállalhat az apja örökségéből és mit nem (Daróczi korábban az [origo] vendégszobájában is beszélt arról, hogy nehéz körülmények közül jött, rokonainak egy része ma is istallókból átalakított házakban lakik). Kifele úgy tűnt, hogy fel tudta oldani az ellentmondást, de az ekkor is millió vívódással jár - mondta. Horváth szerint Daróczi mindig is depresszióra hajlamos ember volt.

"Én nagyon aggódva figyeltem ezt a gyorsrepülést - a politikai, kormányzati karriert, majd a magánéleti ügyeit" - mondta Horváth Aladár, aki szerint nagyon erős volt a hullámzás Daróczi életében. "Hihetetlen lendülettel tudott azonosulni dolgokkal, és hihetetlen lendülettel tudott szakítani is azokkal" - mondta róla egy régi kollégája, az MR1 Kossuth Rádió főszerkesztőjeként dolgozó Kerényi György, akivel 2000-ben együtt indították el az első magyarországi roma rádiót, a Rádió C-t. Ha munkákról volt szó, Kerényi szerint Daróczi hatalmas erővel tudta odatenni magát, de csak azért, amivel azonosulni tudott.

Angol lord és cigány értelmiségi

"Amikor azt kértem, dolgozzon a Roma Sajtóközpontban, Daróczi nemet mondott. Azt mondta, hogy őt az apja arra tanította: először legyen angol lord, és csak aztán cigány értelmiségi, aki a vállára veszi a közösség megsegítésének felelősségét" - mesélte róla Horváth Aladár. A roma jogvédő nagyra tartotta Darócziban, hogy visszautasította a neki ajánlott munkát, hogy a nagy napilapoknál dolgozhasson: "előbb kiváló újságíró akart lenni, és csak utána vállalt feladatot a Rádió C-ben is" - mondta Horváth, aki szerint mindezt nagyon megfontoltan, sok vívódás után döntötte el.

Kerényi György és Horváth Aladár szerint is jól össze tudta egyeztetni életében romaságát és az értelmiségi újságíró szerepét: "Romasága egy nagyon megszenvedett, de végeredményben egészségesen és normálisan viselt létállapot volt" - mondta róla Kerényi: "A nem éppen romáknak kiírt, értelmiségi életpályákon is tudott romaként jól mozogni".

Sem Kerényi, sem Horváth nem gondolja, hogy munkája, hivatása miatt követett el öngyilkosságot. "Szerintem sokkal inkább játszhatott szerepet a tragédiában magánéleti konfliktus, mint hogy ő cigány és értelmiségi, mert ezt a kérdést tudta kezelni - vélekedett Horváth Aladár. "Az, hogy ő hozott magával egy érzékenyebb lelket otthonról, lehet, hogy közrejátszott, de ez nem azért van, mert cigány.

Daróczi az utóbbi hónapokban a TV2 műsorvezetőjéhez, Liptai Claudivához fűződő szerelmi kapcsolata miatt jelent meg többször a médiában, a TV2 sajtófőnöke ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, nem tudnak arról, hogy a kapcsolatban bármi változás történt volna az öngyilkosság előtt. A TV2 szerint Liptai és Daróczi szerettei délután közös közleménykiadására készültek: az Országos Sajtószolgálatban délután 4 előtt meg is jelent egy "Daróczi szerelme, barátai és rokonai" által jegyzett közlemény, amelyben arra kérik az embereket, hogy ne keressenek magyarázatot, ne gyártsanak teóriákat, mert nincsenek válaszok.