Elmarad a mozdonyvezetők szombati sztrájkja

Vágólapra másolva!
Megállapodott a vasúti vontatást végző MÁV-Trakció Zrt. és a Mozdonyvezetők Szakszervezete a kollektív szerződések helyi függelékeiről pénteken, így elmarad a szombatra meghirdetett vasutassztrájk. A szakszervezet szerint segítette a megegyezést, hogy a MÁV-Trakció vezérigazgatója is bekapcsolódott a tárgyalásokba.
Vágólapra másolva!

Elmarad a MÁV mozdonyvezetőinek szombatra meghirdetett sztrájkja, miután a szakszervezet pénteken megegyezett a munkáltatóval. A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) kedden jelentette be, hogy munkabeszüntetést tart április 10-én, szombaton 8 és 14 óra között, ha legkésőbb 2010. április 9-én nem jön létre megállapodás a kollektív szerződés helyi függelékei ügyében. Ezek határozzák meg például a munkarendet, a munkaidő-beosztás szabályait, a pihenőidőt, a szolgálatba jelentkezés és a munkavégzés helyszínét.

Márkus Imre, a MÁV-Trakció Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kemény tárgyalásokon mindkét fél engedett a követeléseiből, és ésszerű kompromisszumokat kötöttek. A vezérigazgató szerint mindkét fél számára vállalhatók a helyi függelékekben szereplő szabályok. A megállapodásban a cég érdekei is tükröződnek, a munkáltató mozgástere az eddigiekhez képest rugalmasabb lett. Márkus elmondta: a helyi függelékek magukban hordozzák a munkavállalók számára a többletjövedelem lehetőségét is, mert ha a piacon a társaság többletmunkákat szerez, az többletjövedelemmel jár a munkavállalónak is.

Kiss László, a MOSZ elnöke elmondta, hogy az utóbbi napok intenzív tárgyalásai után a megállapodás kölcsönös kompromisszumok alapján jött létre. A megállapodáshoz szerinte nagyban hozzájárult, hogy a MÁV-Trakció vezérigazgatója is bekapcsolódott a tárgyalásokba. A MOSZ elnöke szerint az eredetileg elhangzott munkáltatói tárgyalási ajánlatokhoz képest jelentősen javult a munkavállalók pozíciója. A szakszervezet bizonyos határokon belül elfogadta, hogy a MÁV-Trakciónak a piaci viszonyokhoz alkalmazkodva rugalmasságra van szüksége a munkabeosztásoknál.