Elutasították a szabolcsi szavazók szállítása miatt tett panaszt

Vágólapra másolva!
Egy képviselőjelölt szerint több szabolcsi településen szervezetten szállítják az urnához a szavazókat. Az esetről állítása szerint felvételek készültek. A jelölt később azt kérte a választási bizottsághoz benyújtott beadványában, hogy semmisítsék meg a délig leadott voksokat. A választási bizottság első fokon elutasította a panaszt.
Vágólapra másolva!

Törvénysértés gyanúja miatt a baktalórántházi választókerületi, a területi és az Országos Választási Bizottsághoz fordult a körzet egyik képviselőjelöltje, mivel szervezett szállítást és tiltott szavazói adatbázis használatát észlelte a térség négy településén.

A jelölt szerint Baktalórántházán gépjárművel viszik a választókat a helyi 1-es számú szavazókörbe, amelytől nem messze, az utcán egy gépkocsiban ülők figyelik és írják fel, hogy kik adták már le voksaikat, s kiket kell még az urnához vinni. Nyírjákón is hasonlót észlelt a jelölt, megjegyezve, hogy ott "a figyelőautó" egy magánkertben áll. Rohodon ugyancsak szervezettek szállítják a szavazókat - közölte a jelölt. Kemecsén pedig - a jelölt szavai szerint - "huszonhat autó viszi szavazni a választókat, akik egy adatbázisban biztos pártválasztóként szerepelnek".

A képviselőjelölt azt mondta az MTI-nek, hogy a szervezett szállításról fénykép- és videofelvételeket készítettek és készítenek, amelyeket a rendőrségre is eljuttatnak majd, ahol feljelentést tesznek. Megjegyezte: a szállítást végzőknek szombaton Baktalórántházán, a kultúrházban eligazítást is tartottak, amiről szintén van felvételük.

Később a délig leadott voksok megsemmisítését kérte a képviselőjelölt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi és az Országos Választási Bizottságtól. "Mindez ideig hathatós intézkedést nem tudtak hozni a csalássorozat megakadályozására, ezért (...) 12.00 órai hatállyal semmisítsék meg az eddig leadott szavazatokat" - olvasható a jelölt beadványában.

A baktalórántházi helyi választási bizottság délutáni ülésén elutasította a kifogást. A választási bizottság azzal utasította el beadványait, hogy "nem történt kampánycsendsértés". A képviselőjelölt "fogalomzavarosnak" nevezte a döntést, mert mint mondta, "nem kampánycsendsértés, hanem választási bűncselekmények gyanújával fordult a bizottsághoz, s annak megállapítását kérte". Hozzáfűzte: amint írásban megkapja a szóban kihirdetett döntést, azonnal a területi választási bizottsághoz fellebbez, hiszen konkrét eseteket jelzett, megfelelő bizonyítékokkal alátámasztva.