Megnézné a magyar cigányokat Harlem megszelidítője

Vágólapra másolva!
Egy bevált harlemi módszert másolna Magyarország, hogy cigány gyerekeket juttasson el a felsőoktatásig - derül ki a Huffington Post cikkéből, amely szerint a magyar kormány felvette a kapcsolatot a New York-i Remény Akadémiájának vezetőjével. A szegény fekete gyerekeket születésüktől a felsőoktatásig kísérő iskola szerinte a magyar cigány gyerekeknek is segítene. A módszer sikereire már Barack Obama is felfigyelt.
Vágólapra másolva!

Pályafutása legnagyobb kihívása előtt áll Geoffrey Canada, a Harlem Children's Zone (HCZ, Harlemi Gyerekek Területe) kitalálója, aki a magyar kormánnyal tárgyal arról, hogyan honosíthatná meg a New York-i fekete negyedben bevált oktatási módszerét Magyarországon - írta a Huffington Post szerdán.

A HCZ és az ennek keretein belül működő Promise Academy (A Remény Akadémiája) iskola gyakorlatilag születésüktől a felsőoktatásig neveli a legszegényebb családok gyerekeit. A módszer Amerikában annyira bevált, hogy Barack Obama amerikai elnök további húsz amerikai városban szeretné meghonosítani, és erre 10 millió dollárt szán. Egy harvardi tanulmány szerint minden várakozás ellenére a HCZ képes teljesen megszüntetni a gettókban élő feketék és az átlagos amerikaiak iskolai teljesítménye közötti különbségeket.

A Huffington Post szerint a magyarországi cigányok körülményei nagyon hasonlóak az amerikai feketék helyzetéhez. Ez a körülmény vezette arra a magyar kormányt, hogy felvegye a kapcsolatot Geoffrey Canadával, akinek módszere olyan területeken is tudományos sikerekhez segíti a szegény sorsú gyerekeket, ahol az oktatási rendszer korábban mindig csődöt mondott - írja a lap. A Huffington Post szerint júniusban a HCZ workshopot szervez Washingtonban a magyar kormány közreműködésével. A cél, hogy a magyarok minden segítséget megkapjanak, hogy lemásolhassák a harlemi módszert a cigány gyerekek megsegítésére. Ekkora léptékben még nem szervezett workshopot a HCZ a szervezet szóviője szerint.

A lap nem részletezi, hogy a magyar kormány részéről ki kért segítséget Canadától. Decemberben azonban tett hasonló együttműködésre utalást Bajnai Gordon miniszterelnök, amikor az Egyesült Államokba látogatott. Bajnai a roma integrációs programhoz kért amerikai segítséget, és egy szenátortól amerikai szakértők Magyarországra utazását kérte, mert szerinte "a roma és az amerikai fekete kisebbség integrációja hasonlít egymásra, Magyarországnak ezért szüksége van az Amerikában ezen a téren felhalmozódott tudásra".

"Lenyűgöző, hogy a HCZ projekt olyan messze is kifejtheti hatását, mint Kelet-Európa" - fogalmazott Canada, aki szerint "ki kell jelenteni, hogy a módszer meghonosítása nem könnyű, és nem gyors".

Mindenkin segíteni akart

Bár az Egyesült államokban egymást érik azok a programok, amelyek a szegény negyedekben élő fekete gyerekeken igyekeznek segíteni, igazi sikerrel csak kevés jár. A New York Times 2004-es portréja szerint - amelynek szerzője később könyvet is írt róla - Canada mindenáron be akarta bizonyítani, hogy a szegény gyerekek közül nem csak a legokosabbak képesek sikereket elérni a tanulásban, és kiemelkedni a szegénységből, hanem mindannyian képesek arra, hogy az országos átlaghoz hasonló, vagy afölötti eredményeket produkáljanak.

A korábban is jótékonysági szervezetet vezető, bronxi születésű férfi a 2000-es évek elején alapította meg a HCZ-t, amely kezdetben Harlem 24 épületblokkjára terjedt ki, és azt tűzte ki célul, hogy az ott élő problémás gyerekek közül az összeset egy sűrű védőháló alá vonja, mert "egy gyerek akkor teljesít igazán jól, ha a körülötte élő összes gyerek jól teljesít".

A HCZ nem csak iskola, hanem társadalmi és egészségügyi szervezet is. A gyerekkel a születésük idején elkezd foglalkozni a szervezet a különféle programokon keresztül, és a felsőokatásig követi őket. Egy kilenchetes képzés már a gyereket váró vagy tervező szülőket is segíti. Képzéseket tartanak a fiatal szülőknek a kicsik nevelésére, vannak bölcsődei, óvodai és iskolai programjaik is.

Forrás: AFP
Geoffrey Canada és a HCZ iskolásai

A New York Times portréja szerint a főként adományokból működő HCZ dolgozói folyamatosan házról házra járnak Harlemben, hogy felkutassák a legrosszabb esélyekkel induló gyerekeket, és a szüleiket rávegyék, hogy jelentkezzenek a HCZ óvodáiba és iskoláiba. Ezért cserébe sokszor díjakat - mozibérletet, vagy egy hónapra átvállalt albérleti díjat - kapnak a szülők - mondta a lapnak Canada, aki szerint mindenáron meg akarják szerezni azokat a gyerekeket, akiknek másképpen nem lenne esélyük. "Azt akarjuk bebizonyítani, hogy szegény gyerekek ezrei képesek éppolyan magas színvonalon tanulni, mint a középosztály gyerekei, ha megkapják erre az esélyt.

A New York Times 2004-es cikke óta - amelynek nyomán Canada módszere híressé vált - felépült a Promise Academy nevű iskola, amely azóta a projekt egyik gerince, és a HCZ-nél is szorosabban figyelemmel kíséri a gyerekeket a bölcsődétől a főiskoláig. Az ide járó gyerekek napja egy órával hosszabb, mint a többi amerikai iskolásé, és jóval rövidebb a nyári szünete is. A gyerekek egészséges reggelit és ebédet kapnak, ingyenes orvosi és fogászati ellátás is jár nekik, és az iskola után is sok programon vehetnek részt.

Ma már három épületben működik Promise Academy, és a HCZ 100 harlemi blokk gyerekeit neveli. A szervezet honlapja szerint az ide járó gyerekek 100 százaléka átlagosan, vagy az átlag feletti szinten teljesít a matematika vizsgákon, az olvasáskészségük pedig éppen olyan jó, mint a többi amerikai gyereké. Ma 500 egykori diákjuk jár főiskolára, és a középiskolai képzés utáni programjaikban részt vevők 90 százaléka később továbbtanul.