Közel 1500 túzokot számoltak össze az országban

Vágólapra másolva!
2010-ben is összeszámolták a túzokokat Magyarországon. A védett, nagy testű madárból az aktivisták összesen 1481 példányt vettek nyilvántartásba.
Vágólapra másolva!

A Magyar Túzokvédelmi Munkacsoport tagjai idén tavasszal is szinkronizált számlálásokat végeztek a hazai túzok élőhelyeken, a két kijelölt napon a megfigyelők átfésülték a tradicionális területeket a ritka és szigorúan védett madarak után kutatva. Ebben az évben a második országos számolás hozta meg a szakemberek által várt eredményt, 1481 példányt vettek nyilvántartásba - közölte a Magyar Természetvédelmi és Madártani Egyesület (MME) kedden az MTI-vel.

A megfigyelésben részt vevők feljegyezték a látott túzokcsapatok létszámát, ivarát és korát, rögzítették, hogy milyen növényeken figyelték meg őket. Ebben az időszakban többnyire gyepeken, lucerna- és gabonaföldeken, ugarokon tartózkodnak a kakasok és a tyúkok, sok időt töltve táplálkozással.

A Dévaványai-síkon kiugróan szép eredménnyel zárult a számlálás, összesen 559 példányt figyeltek meg, ebből 293 volt a kakasok száma. 2010-ben a második helyre került a Duna-völgyi síkság állománya 478 példánnyal. A harmadik a Hortobágy és Nagykunság lett, ahol 147 egyed került a túzokvédők távcsöve elé.