Több ezren búcsúztatták Daróczi Dávidot

Vágólapra másolva!
Több ezren, köztük politikusok és közéleti személyiségek gyűltek össze a csepeli köztemetőben Daróczi Dávid korábbi kormányszóvivő temetésén. A szertartás középső szakasza nyilvános volt, amelyen beszédet mondott Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő is.
Vágólapra másolva!

Görög katolikus szertartással, cigány szokás szerint zeneszó mellett, több ezer ember kíséretében vettek végső búcsút Daróczi Dávid volt kormányszóvivőtől a Csepeli Köztemetőben szerdán. Daróczi április 2-án éjjel egy budapesti Andrássy úti lakásban lett öngyilkos.

A ravatalnál Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök "jó barátjaként" búcsúzott egykori szóvivőjétől, mint mondta, "Joci", ahogy maguk között hívták, a csepeli cigánydombról, egy putriból indult és a Parlament legszebb szobájáig, a legmagasabb közjogi szintre küzdötte fel önmagát. Ez a fiatalember, aki cipelte a szegénységnek és a tehetségnek, a cigány kisebbségi életnek, és nem egyszer a megvetésnek az iszonyatos terhét, ez az ember szerette a hazáját, bízott benne, azért küzdött, hogy jobb legyen a nyomorultnak, a szegénynek, hogy mindenki vállalhassa magát, azt, hogy honnan jött, és ezt tartotta maga előtt kormányszóvivőként is - mondta a volt miniszterelnök búcsúbeszédében.

A szertartásnak csak bizonyos részei voltak nyilvánosak a sajtó és a megjelent mintegy három-négyezer ember számára. A ravatalozóban tartott szertartás végén a cigányzenekar eljátszotta a magyar himnuszt, a koporsót a ravatalozótól a több száz méterre lévő sírhelyéig a 100 Tagú cigányzenekar tagjai roma szokás szerint muzsikaszóval kísérték. Daróczit nagyapja közvetlen közelében szintén a muzsikaszó hangjaira helyezték végső nyugalomra.

A volt kormányszóvivő búcsúztatásán megjelentek a kormány, az MSZP, valamint az SZDSZ képviselői is. Ott volt Bajnai Gordon kormányfő, Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, Mesterházy Attila, a szocialista párt kormányfőjelöltje, több államtitkár, a kancellária munkatársai, a volt szóvivő egykori kollégái, de megjelentek színészek, zenészek és a roma és nem roma közélet jeles képviselői is.

Daróczi Dávid 2007. június 18-tól 2009. április 24-ig volt kormányszóvivő, a posztról való távozását a Gyurcsány-kormány utolsó ülését követő tájékoztatón jelentette be.


Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képeinkért kattintson a fotóra!

Bár tudni lehetett róla, hogy depresszióra hajlamos, mégis minden ismerősét megdöbbentette Daróczi Dávid korábbi kormányszóvivő öngyilkossága. Régi ismerősei és korábbi kollégái egy romaságát megszenvedő, de azzal megbékélő embernek ismerték Daróczit, aki "a legkarakánabb volt mindannyiuk közül". Az utóbbi időben látni lehetett rajta, hogy megviselt - mondták ismerői, akik magánéleti okot sejtenek halála mögött.