Éjszaka éri el a magyar légteret az izlandi hamufelhő

Vágólapra másolva!
Várhatóan az éjszaka folyamán éri el az Izlandról származó vulkáni hamufelhő Magyarország légterét. Az OMSZ szerint a felhő koncentrációja már jelentősen csökkent, de elhomályosíthatja a holdat. Ferihegyen már délelőtt több tucat járatot töröltek, a reptéren körülbelül száz utas várakozott emiatt. Délután a Nemzeti Közlekedési Hatóság bejelentette, hogy este 7 órától teljesen lezárják a magyar légteret.
Vágólapra másolva!

Az izlandi vulkánkitörés keltette hamufelhő az éjszakai órákban, várhatóan este 10 körül érheti el Magyarország északi részét - közölte Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa pénteken. A felhő a vártnál korábban ér Magyarországra, délután a szakértők még éjfél és hajnali négy közé várták a hamufelhő érkezését: mind a saját számításaik, mind a vulkáni hamu terjedését vizsgáló, Volcanic Ash Advisory Center londoni központja ezt jelezték előre.

A vártnál korábban érkező hamufelhő miatt péntek este 7 órától a Nemzeti Közlekedési Hatóság lezárja a teljes magyar légteret. A légtérzár a bejelentés szerint egy napig, szombat este 7 óráig lesz érvényben, addig az ország légterében egyetlen gép sem tartózkodhat, így a Ferihegyi repülőtér sem indíthat vagy fogathat járatokat. Korábban a szomszédos Ausztria is jelezte, hogy várhatóan korlátozzák a légteret, Fehér Imre, a légiforgalmi szolgálat, a HungaroControl szóvivője pedig jelezte, hogy folyamatosan egyeztetnek a meteorológiai szolgálattal a légtérkorlátozás szükségességéről.

A meteorológusok szerint a hamufelhő szombat reggelre az ország teljes területét befedi majd a magasabb légrétegekben. Szombaton északi-északnyugati áramlással folyamatosan érkezik majd a hamufelhő az ország fölé, de vasárnap szélirányváltozásra számítanak. Ennek köszönhetően a felhő északi irányban elhagyja az országot - mondta Bozó János. Hozzátette: nem várnak porhullást a felhőből, a széttartó áramlás miatt a hamufelhő várhatóan hígulni is fog.

A HungaroControl péntek este közölte: bár a légtérzárat egyelőre csak szombat este 7 óráig hirdették meg, azt csak akkor oldják fel, ha a hamufelhő elhagyta Magyarországot.

Százan várakoznak Ferihegyen

A ferihegyi egyes terminálon péntek kora délután tucatnyi utas várakozott, míg a kettesen 80-100-an lehettek - közölte Szilágyi Károly, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője a légtérzárról szóló bejelentést követően. A Malév több mint 50 pénteki járatából 44-et törölt, így most a legnagyobb feladat az, hogy a több ezer érintett utas jegyét átváltsák, illetve visszatérítsék - mondta Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője.

A hamufelhő miatt Nyugat- és Észak-Európa számos országában is korlátozták a légi forgalmat (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat). A repülési korlátozások már a magyar légtér lezárása előtt is számos hazai járatot érintettek. A Ferihegyről közlekedő pénteki járatok közül reggelig 40-et töröltek: a korlátozások főként a Nyugat-Európából Magyarország felé tartó járatokat érintették, a Dél- és Kelet-Európa felé tartó és onnan érkező gépek délelőtt még többnyire zavartalanul közlekedtek.

A Wizz Air diszkont légitársaság budapesti járatai közül törölték a reggeli londonit, valamint a Malmöbe, Eindhovenbe és Göteborgba közlekedő gépeket. Kázmér Natasa, a légitársaság szóvivője szerint összes járatuk 66 százalékát érinti a légterek lezárása. Csütörtökön 34 járatát törölte a társaság, a külföldön rekedteknek szállást biztosítottak. Pénteken reggel a Wizz Air összesen 32 járatot törölt, a délelőtti skandináv járatok indulása-érkezése a széliránytól és a levegő szennyezettségétől függ majd.

Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője nem tapasztalt eddig különösebb türelmetlenséget a reptéren. Szerinte vannak, akik a székeken, vagy a földön alszanak, de nincs tömeg. A várakozók többsége külföldi, a magyar utasok ki sem mentek a reptérre, vagy már hazamentek. Jegyeiket átiríthatják más időpontra, vagy visszaválthatják.

Fátyolfelhőt okozhat

Bozó János szerint miután apró szemcsékről van szó, ha némi nedvesség is található a légkörben, akkor a térségben éjszaka fátyolfelhősebb lehet az ég, illetve kevésbé lehet majd látni a Holdat. Miután a felhő koncentrációját pontosan nem ismerik, nem lehet tökéletesen megmondani, hogy mennyire homályosítja el az eget, de a jelenlegi műholdfelvételek alapján, nem okoz majd teljes borultságot.

A felhő péntek délelőtt Németország északi harmada és Lengyelország felett járt. A repülésmeteorológus azt mondta, hogy a nagyobb részecskék feltehetően kiülepedtek az óceán fölött, de nem zárható ki, hogy kisebb mértékű ülepedés Magyarország felett is előfordulhat. Bozó szerint a hamufelhő folyamatosan hígul, ráadásul a széttartó áramlások miatt nem ér olyan koncentrációban Magyarország fölé, mint amilyet Németország felett tapasztalnak. A felhő Magyarország felett 6-7 kilométeres magasságban lesz a legsűrűbb, és legfeljebb 10,5 kilométer magasságig terjedhet.