Az utolsó pillanatban ütötte ki a katolikus adót a Klubrádió

Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatban vitte el a Katolikus Rádió elől a mostaninál jobb vételi lehetőséget biztosító, utolsó fővárosi rádiófrekvenciát a Klubrádió. Az ORTT fideszes tagja a rádiófrekvenciáról döntő ülésen a jegyzőkönyv szerint azt állította, hogy a pályázatot gyakorlatilag a Katolikus Rádiónak ígérték, bár ezt több másik tag vitatja. A Klubrádió egyetlen ponttal nyerte a pályázatot, de az egyik fideszes ORTT-tag nem volt ott a szavazáson.
Vágólapra másolva!

Eredetileg a Katolikus Rádiót szerette volna olyan helyzetbe hozni az ORTT több tagja is az utolsó üres fővárosi rádiósávra kiírt pályázaton, hogy esélyes legyen a frekvencia elnyerésére - állította az [origo]-nak a testület több tagja. Az utolsó pillanatban azonban a testület két MSZP-s és az SZDSZ-es delegált szavazatával a Katolikus Rádió helyett a Klubrádió pályázatát nyilvánították nyertesnek. A döntés után nyilatkozatháború bontakozott ki a tagok között: Szalai Annamária bírálta, hogy a szocialista és szabad demokrata tagok az utolsó budapesti frekvenciát "a szocialistákhoz köthető" Klubrádiónak ítélték. Az MSZP által delegált egyik tag, Gyuricza Péter viszont azzal vágott vissza, hogy a nyílt pályázat ellenére Szalai arra hivatkozott az ülésen, hogy a frekvencia a "Katolikus Rádiónak meg lett ígérve".

Valóban odaígérték a Katolikus Rádiónak a frekvenciát, de ennek médiapolitikai okai vannak - állította Szalai Annamária az [origo]-nak. Szerinte nem egyedi eset, hogy eleve valamelyik rádiónak szánják a pályázatra kiírt sávot, ugyanez történt korábban a Magyarországon elinduló BBC-vel is. "Akkor is, most is úgy gondoltuk, hogy szükség van arra a rádióra, ezért törekedtünk már a pályázat megszövegezésekor arra, hogy lehetőség szerint nyerjen" - tette hozzá. A pályázatot ezért is írták ki közműsorszolgáltatónak, nem pedig kereskedelmi csatornák számára.

A rádiósáv odaígéréséről az ORTT múlt szerdai üléséről készült, hétfőn közzétett, szó szerinti jegyzőkönyv szerint is szó volt. "Többen itt a testületi tagok között egyetértettek azzal, hogy ezt a frekvenciát célszerű vételminőség javítás céljából kiírni azon nem titkolt elképzelésből, hogy a Katolikus Rádió, amelyiknek megszűnik középhullámon az országos adója (...) lehetőséget kapjon, hogy a hétéves tevékenységét folytassa egy budapesti frekvencián" - érvelt Szalai az ülésen, majd meg is ismételte, az ORTT részéről "többen ígérték is ezt a lehetőséget a Katolikus Rádiónak".

"Majd csodák csodájára, sok érdekes pályázó jelentkezett erre a pályázatra, ami teljesen törvényes és rendben is van, bár én azt gondolom, hogy van olyan pályázó, akinek a jelentkezése, nevén nevezve a Klubrádió, az ilyen kakukk szindróma" - tette hozzá Szalai, aki szerint azért helytálló a kakukk hasonlat, mert a Klubrádió a másnak szánt fészket foglalta el.

Szalai szerint azért segítették a Katolikus Rádiót, mert a jelenlegi középhullámú frekvenciáján nagyon drága az üzemeltetése és csak kevés emberhez jut el az adás, de a szempontok közt szerepelt a vétel minőségének javítása is. Szerinte kezdetben az ORTT tagjai között ebben egyetértés volt, a szerdai ülésen azonban az MSZP-s és SZDSZ-es delegált váratlanul hozta helyzetbe a Klubrádiót.

Mások is támogatták

Az [origo] kérdésére az MSZP-s delegált, Gyuricza Péter elismerte, hogy amikor először tárgyaltak a pályázatról, ő is támogatta a Katolikus Rádió indulását. Tagadta ugyanakkor, hogy a Katolikus Rádióhoz igazítva írták volna ki a pályázatot, szerinte a testületben csak abban a kérdésben alakult ki egyetértés, hogy a sokkal jobb vételi minőséget jelentő frekvenciáért ez a rádió is elindulhasson. "Ez nem jelentette azt, hogy úgy lett kiírva a pályázat, akkor nem nyílt pályázatot kellett volna hirdetni, hanem meghívásos pályázatra hívni a Katolikus Rádiót" - mondta. Ezt a jegyzőkönyv alapján az ülésen is jelezte, mint mondta, bár támogatja a rádiót, soha nem tett semmilyen ígéretet neki.

A kiírandó pályázatról szóló, első egyeztetések alatt még Majtényi László volt az ORTT elnöke (Majtényi egy másik, az országos kereskedelmi rádiófrekvenciákra kiírt tender miatt 2009 őszén mondott le, erről részletesen itt olvashat). Az egykori elnök csütörtökön az [origo]-nak azt mondta, ő is támogatta, hogy úgy írják ki a pályázatot, hogy a "Katolikus Rádiónak legyen esélye". Ezt Majtényi azzal indokolta, hogy színvonalas adónak tartotta a Katolikus Rádiót, és tudták, hogy a vétel minőségével problémák vannak, ráadásul sokkal költségesebb is az eredeti középhullámú sávon üzemeltetni.

A jegyzőkönyvből is kiderül, hogy az SZDSZ-es Timár János arról beszélt: ő az egyetlen a szobában, aki nem tett ígéretet a Katolikus Rádiónak. Mint mondta, ezért egyedül ő nem szavazott a pályázati kiírásról, mert azt gondolta, "elég képlékeny a helyzet ahhoz, hogy itt most egyértelmű ígéretet lehessen tenni".

Zajos vita volt az ülésen

Szalai Annamária azt is bírálta, hogy egyáltalán döntött az ORTT, szerinte Tirts Tamás, a KDNP által delegált tag távollétében napirendre sem lehetett volna tűzni a frekvencia-pályázatokról szóló döntést, hiszen ehhez Tirts nyújtott be korábban módosító indítványt. Timár János, az ORTT SZDSZ által delegált tagja viszont szerdán azt mondta, azért kellett döntést hozni, mert a pályázati felhívásban szereplő határidőhöz képest így is késésben voltak.

Az ülés jegyzőkönyve szerint Szalai egy ideig úgy próbálta elodázni a döntést, hogy kétségbe vonta, Timár János, az ORTT SZDSZ által delegált tagja, a két választási forduló közötti ülésen egyáltalán részt vehet-e még a szavazásban. Úgy fogalmazott, azok a tagtársai, élükön Timárral, akiknek pártja kiesett a parlamentből, nem gondolják-e, hogy "ilyen típusú döntésekben már nem elegáns részt venni?" Timár erre azzal vágott vissza, hogy "eltérő a véleményünk egyes itt jelen lévő szereplők eleganciája ügyében, de szerencsére ez ügyben nem kell szavazni". A Majtényi László tavaly őszi lemondásával vezető nélkül maradt testület ülésén az egyik MSZP-s delegált, Ladvánszky György volt a levezető elnök, aki védte Timárt. Mint mondta, amíg az SZDSZ által delegált tag része a testületnek, addig minden döntése legitim.

Egyetlen pont különbség

Az ORTT múlt csütörtökön tette közzé a pályáztatás, így a pontozás összesítőjét. Ebből kiderül, hogy az öt versenyben maradt pályázó közül magasan a Klubrádió és a Katolikus Rádió kapta a legtöbb pontot, de a katolikus csatorna egyetlen ponttal végül lemaradt, mivel eggyel rosszabb minősítést kapott a műsorszolgáltatási tapasztalatára. (A Klubrádió 72 pontot, a Katolikus Rádió 71 pontot kapott, a három másik pályázat 52, 42, illetve 32 pontot ért.)

A Katolikus Rádiót - a honlapjukon található impresszum alapján - a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hozta létre azzal a céllal, hogy "a keresztény életfelfogást megerősítse és terjessze". Hozzáteszik, a közélet számtalan területén segítenek eligazodni és tájékozódni közszolgálati műsoraikkal. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerdán bejelentette, hogy bírósághoz fordul az ORTT szerdai döntése miatt.