270 millió értékű éticsigát lapátoltak össze az illegális gyűjtők

Vágólapra másolva!
Természetkárosítás miatt indított eljárást a gödöllői rendőrség engedély nélkül gyűjtött és felvásárolt éticsigák miatt. Az illetékes természetvédelmi őr több mint százezer csigát engedett szabadon, az állatok eszmei értéke több mint 270 millió forint volt. 
Vágólapra másolva!

A Gödöllői Dombvidék ellenőrzése során éti csigákat gyűjtő emberekre lett figyelmes szerdán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gödöllői Tájegység Isaszegi Őrkerület vezetője - közölte pénteken a Gödöllői Rendőrkapitányság. A tájvédelmi körzetben tilos a csigagyűjtés. A természetvédelmi őr megtudta a csigagyűjtőktől, hova tervezik leadni a csigákat, és rendőrségi segítséget kért az átvevő helyhez.

A megjelölt ház előtt a rendőrségi közlemény szerint egy fehér furgon állt, és abban 12 zsák méreten aluli csigát találtak a rendőrök. Az eljárás során megállapították, hogy az autó tulajdonosa egy 25 éves erdőkertesi lakos, aki engedély nélkül gyűjtötte és vette át az állatokat.

A zsákokban összesen 2136 darab 30 mm alatti csiga volt, melyek eszmei értéke 51 millió 264 ezer forint. A furgon tulajdonosát természetkárosítás gyanúja miatt hallgatta ki a rendőrség. A férfi azzal védekezett, hogy a csigákat a helyszínen nem tudta megmérni. A csigákat a természetőr szabadon engedte.

A nyomozók felkeresték azt a felvásárló telephelyet is, ahová a férfi leadta volna a csigákat. A gödöllői családi ház garázsában összesen 66 láda éticsigát foglaltak le. A garázs tulajdonosainak, egy 57 éves gödöllői férfinak és feleségének nem volt felvásárló telephely igazolása. A garázsban talált 105 600 darab csigát Gödöllő külterületén szabadon engedték. Ezek eszmei értéke meghaladja a 220 millió forintot - áll a rendőrségi közleményben. Az engedély nélkül működtetett felvásárló telephely tulajdonosai ellen természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt indul eljárás.